SINT-PIETERS-LEEUW - Omer Walravens gevierd voor 50 jaar schutter

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Omer Walravens gevierd voor 50 jaar schutter

Editiepajot_spl_omer_1_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_omer_2_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_omer_3_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_omer_4gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_omer_5_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op een academische zitting in Sint-Pieters-Leeuw werd Omer Walravens gevierd. Hij is immers een gouden boogschutter en kreeg voor zijn verdienste in de handboogsport dit jaar ook de sportleeuw.
Al 50 jaar beoefent Omer Wakravens de traditionele edele handboogsport bij de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan uit Sint-Pieters-Leeuw.

Heel war sprekers zongen de lof van de gouden schutter.
 
Omer komt uit een familie van boogschutters. Ook zijn vader beoefende deze sport. Officieel is Omer maar op zijn 21ste van zijn vader met de handboog mogen beginnen schieten. Vijftig jaar later doet hij dat nog steeds en met succes.
 
Omer zetelt al 35 jaar in het bestuur van de gilde als griffier (secretaris). op nationaal vlak was Omer medeoprichter van het Vlaamse Hondboogschuttersverbond (VHV). Tot op heden is hij daar nog steeds penningmeester.
Het is aan het VHV te danken dat er in Sint-Pieters-Leeuw nog met een gewone boog zonder allerlei hulpmiddelen kan geschoten worden.
 
In 2003 werd Omer voor zijn uitzonderlijke inzet gelauwerd met de titel van kapitein, een titel die voor het eerst in de gildegeschiedenis werd toegekend. Hij werd niet minder dan vijf keer koning van de gilde, wat zonder voorgaande is. Hij deed dat in 1965, 1973, 1984, 1997 en 2008. Dus in elk decennia werd hij eenmaal koning.
 
Verder werd Omer in 1984 benoemd tot Ridder van de Orde van Sint-Sebastiaan en kreeg hij van de sportraad zowel de zilveren als de gouden medaille van verdienste.
 
GESCHENKEN
Tijdens de viering mocht Omer nog eens de sportleeuw in ontvangst nemen. Van de gilde zelf waren het flessen wijn en een collage van zijn 50 jaar schuttersleven.
 
Van de gemeente zelf kreeg hij wel enkele gerichte geschenken.
Omer Walravens is de griffier van de gilde en hij is zowat de enige die zijn briefwisseling naar de gemeente met de hand schrijft.
Burgemeester Lieve Vanlinthout: “Hij heeft zo een mooi geschrift en daarom schenken wij hem een schrijfset om nog veel te kunnen schrijven”.
 
Tijdens de viering werd er ook een 400 jaar oud reglement getoond en besproken. Daarin had men het dikwijls over grote vaten bier die de gemeente of leden moesten betalen bij feesten. Burgemeester Vanlinthout vond het dan wel wat gênant dat zij maar twee flessen wijn mee had. Het waren dan wel flessen met rozenwijn en met een heel speciaal etiket.
 
Omer kreeg het laatste woord. Hij had speciale woorden voor zijn vrouw omdat ze hem de kans gegeven heeft dit alles te mogen doen. De vele eerbetuigingen en hulde die hij gekregen had was voor hem een drijfveer om zich nog meer ter beschikking te stellen van de schuttersgilde.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief