SINT-PIETERS-LEEUW - Brabants trekpaard is eregast in Coloma
Toerisme Vlaams-Brabant zal het Brabants Trekpaard promoten als toeristische attractie en imagoversterkend streekelement. De provincie Vlaams-Brabant werft voor haar Brabants Trekpaard’-project een coördinator aan. De uitbouw van een belevingscentrum voor het Brabants Trekpaard is één van de opdrachten. Ook zullen nieuwe ruiterroutes uitgewerkt worden. Daarnaast komen er een aantal strategische maatregelen ter ondersteuning van de sector van het Brabants trekpaard en het ruitertoerisme.
“Hoe accent liqt op het ontwikkelen van een belevingscentrum. Daarin moet zo wel het huidig Museum voor het Belgisch trekpaard met een levend paardenbestand en een horecazaak een plaats krijgen. Het onderzoek naar een nieuw concept, een lokatie, mogelijke financiering en beheersvorm start onmiddellijk na het indiensttreden van de coördinator.’~ aldus gedeputeerde Monique Swinnen.
Daarnaast zal veel aandacht gaan naar het inbedden van het Brabants trekpaard in de brede toeristische regio. Het bestaand aanbod aan manifestaties, wedstrijden, markten, demonstraties en aanbieders van koetsentochten zal worden gebundeld en versterkt. Fiets-, wandel-, ruiter- en menroutes zullen in het thema van het Brabants trekpaard worden ontwikkeld.
“We bereiden ook structurele maatregelen voor om een echt ‘Brabants trekpaardenbelei’d’ voor de sector te kunnen voeren ‘~ kondigt gedeputeerde Monique Swinnen aan.
Om de daling in het veulenbestand tegen te gaan, komt er een premie voor elk Brabants trekpaard dat bij een Vlaams-Brabantse fokker geboren wordt. “Daarnaast is financiële ondersteuning van officiële manifestaties, wedstrijden en demonstraties met deze paarden zeker wenselijk, Dit verhoogt het maatschappelijke draagvlak, creëert een economische dynamiek en versterkt de positionering van de Brabander als grote, vriendelijke ambassadeur voor onze provincie. Daarmee willen we dit levend erfgoed een nieuwe toekomst geven,” besluit Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Activiteiten in Coloma
Vrijdag opende het cultureel centrum Coloma in Sint-Pieters-Leeuw om 20 uur zijn deuren voor een schitterende tentoonstelling over het Belgisch trekpaard, door de eeuwen heen ten dienste van de mens en met speciale aandacht voor de kampioenhengsten die hun stempel hebben gedrukt op de fokkerij.De tentoonstelling is een initiatief van de cultuurraad, werkgroep de Vrede, de V.B.B.T. en vele stille werkers.
Zondag startte de provinciale prijskamp in het schitterende domein Coloma met, als kers op de taart, een extra prijzenpot van 5.000 euro van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw voor de deelnemers aan de wedstrijd. Dit is een unicum en de gemeente die een rijke traditie heeft met het Belgisch trekpaard wil hiermee duidelijk een stimulans geven aan de fokkers, in het bijzonder Lieve Vanlinthout, burgemeester die een grote fan is van het trekpaard.
Men kan gerust stellen dat de kosten van elke deelnemende fokker op deze wijze gedekt zijn en wij hopen dat dit een stichtend voorbeeld wordt voor andere organisaties, ook voor jaarmarkten.
Het Brabants trekpaard is al jaren een bijzondere aantrekkingspool voor duizenden bezoekers van allerlei stoeten en jaarmarkten. Jarenlang hebben de fokkers dit uit ‘idealisme’ gedaan. Vandaag lopen de kosten van transport, klaarmaken, hoefbeslag enz. zo hoog op dat het ‘idealisme’ plaats maakt voor ‘realisme’ en in vele gevallen betekent dit dus afhaken.
Wil Vlaanderen over 10 jaar nog ‘trekpaarden zien’ dan is het dringend tijd om de organisatoren bewust te maken van het feit dat de fokkers een vergoeding dienen te krijgen die kostendekkend is.
Sint-Pieters-Leeuw neemt hier het voortouw door, in overleg met het stamboek, een gevat antwoord te geven op deze verantwoorde vraag van de fokkers.
De provincie Vlaams-Brabant hield zondagmiddag een bijzondere persconferentie waar ze haar beleid voor het Belgisch trekpaard zal toelichten. Zo komen er premies voor de Vlaams-Brabantse fokkers als een vorm van stimulerende maatregelen voor de fokkerij.
Gelijklopend met de prijskamp was er de hele namiddag recreatieve en didactische animatie, vooral gericht op kinderen. Zo is er een vliegend tapijt, getrokken door een trekpaard, een rosmolen die op ecologische wijze effectief de lamp laat branden, de maagdenburgse bollen worden uit mekaar getrokken, er zijn rondritten met en voor kinderen met trekpaarden, een traditionele hoefsmid, toiletteren van trekpaarden, een kunst op zich enz.., kortom een namiddag vol doe- en kijkplezier.
Wie genoeg heeft van al dat paardengedoe kon terecht in de meest volledige rozentuin van Europa met rozen uit 26 landen van verschillende continenten, samen goed voor meer dan 3.000 variëteiten.