SINT-PIETERS-LEEUW - Leeuw treft maatregelen naar aanleiding vastgestelde hondsdolheid in Ukkel

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Leeuw treft maatregelen naar aanleiding vastgestelde hondsdolheid in Ukkel

Logo_spl_klein

Lieve Vanlinthout, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, heeft in een Bericht aan de Bevolking, aangebracht op alle makkelijk zichtbare en toegankelijke plaatsen, enkele maatregelen en aanbevelingen bekendgemaakt voor de deelgemeente Ruisbroek. Dit gebeurde naar aanleiding van een geval van hondsdolheid vastgesteld in de gemeente Ukkel. Burgemeester Vanlinthout kreeg daaromtrent, evenals haar collega’s in Ukkel, Linkebeek, Vorst, Drogenbos, Sint-Gillis, Elsene, Brussel, Beersel en Anderlecht dringende aanbevelingen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Op basis van het KB van 10 februari 1967 betreffende de bestrijding van hondsdolheid enerzijds en van het artikel 49 van het gemeentelijk politiereglement, houdende de verplichting honden aan de leiband te houden op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw, legt de burgemeester de verplichting op om op het volledige grondgebied van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de honden aan de leiband te houden.
 
Bovendien gelden in de deelgemeente Ruisbroek volgende aanbevelingen: sterk advies tot vaccinatie van alle honden en katten, het binnenshuis houden van alle katten en bij eventuele beten van honden en katten, hiervan melding maken aan uw huisarts, respectievelijk veearts. Deze maatregelen en aanbevelingen gelden tot nader bericht.
 
In gans België gelden wat de bestrijding van rabiës betreft, de volgende maatregelen: de vaccinatie van honden, katten en fretten is verplicht ten zuiden van Samber en Maas alsook op alle campings in België, de vaccinatie ten minste 21 dagen voordien en certificering (EU-paspoort of certificering) is verplicht bij alle invoer en uitvoer, er geldt de aanbeveling om honden op openbare plaatsen en in bossen en velden aan de leiband te houden en ter herinnering is elke import van dieren, afkomstig uit een land buiten de Europese Unie, in België onderworpen aan een voorafgaandelijke invoermachtiging afgeleverd door het FAVV.
 
In Frankrijk werd razernij vastgesteld bij een hond, jonger dan een jaar, die verbleven heeft te Ukkel. Het dier, uit Gambië afkomstig, heeft een week in België verbleven en is nadien doorgereisd naar Frankrijk. De ziekte werd bevestigd door het Pasteurinstituut van Parijs op 24 april 2008. Uit de enquête bleek dat de hond is aangekomen in België via Zaventem op 7 april 2008 en vertrokken is naar het zuiden van Frankrijk op 13 april 2008. Tijdens deze periode verbleef het dier te Ukkel in de omgeving van de square Georges Marlow. Het gaat over een kleine, lichtbruine hond, van het vrouwelijk geslacht met een gewicht van ongeveer 7 kilogram en ongeveer drie maanden oud. Het verdere onderzoek wordt met hoogdringendheid uitgevoerd door de medische inspectie in nauwe samenwerking met het FAVV om zo snel mogelijk alle personen en dieren te kunnen identificeren die contact hebben gehad met het dier in kwestie. Het dier was reeds besmettelijk van bij zijn aankomst in België. In het speeksel van een besmet dier kan het virus reeds aanwezig zijn 2 weken voordat de eerste symptomen verschijnen. Het virus wordt overgebracht via rechtstreeks contact: bijten, likken van ongave huid of slijmvlies (mond, ogen, neus, etc. …).
 
Niettegenstaande de bevoegde diensten ervan overtuigd zijn alle personen en dieren geïdentificeerd te hebben die contact hebben gehad met deze hond vragen wij met aandrang alle personen die denken contact te hebben gehad met dit dier contact op te nemen: voor personen met hun huisarts en voor hun dieren met hun behandelende dierenarts die het FAVV verder zal inlichten.
 
Er is geen enkel verband met het geval van razernij vastgesteld in Beersel in oktober 2007.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief