SINT-PIETERS-LEEUW - Politiepost in ZUUN blijft behouden

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Politiepost in ZUUN blijft behouden

3_politielogo_2011_p200
Repro EP

De nieuwe beleidsploeg van Sint-Pieters-Leeuw (N.Va/CD&V) heeft zijn krachtlijnen voor de komende zes jaar bekend gemaakt. In verschillende aflevering gaan we die trachten bekend te maken. Beginnen doen we met de politie. Opmerkelijk is dat er in de wijk Zuun een volwaardige politiepost behouden blijft

In de wijk Zuun wordt een volwaardige politiepost behouden. Hiervoor wordt inspiratie gezocht in het model van de “KOBAN”, dat is een Japanse term voor een kleine structuur, een wijkpolitiekantoor met een beperkte bemanning, die zich bezighouden met de dagdagelijkse problemen van hun sector (in casu Zuun, Negenmanneke, Ruisbroek) met inbegrip van een interventieploeg. Zij kennen de sector door en door, staan zeer dicht bij de dagelijkse problemen van hun gebied en kunnen snel ingrijpen. Ook de burger kan voor zijn gewone contacten met de politie terecht op deze politiepost.
In afwachting van een mogelijke andere locatie in Zuun wordt deze politiepost behouden in het huidige gebouw aan de Generaal Lemanstraat. Dat gebouw wordt dus niet verkocht, zoals het vroegere schepencollege al beslist had, tenzij in de buurt een andere locatie gevonden wordt die beter of even goed beantwoordt aan de noden van deze lokale politiepost. Het gebouw “site 250” (Pepingensesteenweg) zal, gezien de belangrijke investeringen die er al zijn uitgevoerd (en die anders verloren gaan) alle overige politiediensten huisvesten.
De oneigenlijke politietaken (met uitzondering van noodplanning en maatschappelijke veiligheid) worden kritisch doorgelicht. Het afleveren van uittreksels uit het strafregister wordt overgeheveld naar de gemeente. Er wordt ook onderzocht of andere administratieve en logistieke taken kunnen gebundeld worden bij de gemeente. Hierdoor kan personeel bij de politie vrijgemaakt worden voor specifieke politietaken.
Het voorbereidend traject in verband met een eventuele fusie met één of meer aangrenzende politiezones zal grondig geëvalueerd worden. Voorwaarde is dat een fusie niet mag leiden tot vermindering van de dienstverlening op het grondgebied van de gemeente, noch tot verhoging van de financiële last voor de gemeente. Er zal ook nagegaan worden of de beoogde synergieën en schaalvoordelen bereikt kunnen worden door een intensieve samenwerking/associatie met één of meer van die buurgemeenten.
Het nieuwe bestuur zal in elk geval volgende nieuwe accenten leggen: de wijkpolitie zal versterkt en meer zichtbaar in de wijk aanwezig zijn; er zal onderzocht worden hoe dit gerealiseerd kan worden binnen de bestaande personeelsbezetting. Wijkpolitie-agenten zullen zoveel mogelijk ontlast worden van administratieve taken; camerabewaking op de meest gevoelige plaatsen; de wijkagenten worden een belangrijke schakel in de uit te bouwen “wijkteams”; straathoekwerk; de korpschef blijft deelnemen aan de vergaderingen van de gemeenteraad en van het CBS voor wat betreft de punten die betrekking hebben op de politie. Hij neemt ook op regelmatige basis deel aan de vergaderingen van het MAT (Management Team). Zo zal de werking van gemeentediensten en politie zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd (vermijden van overlappingen en hiaten). Er zal streng opgetreden worden tegen overlast, sluikstorten, drugsdealers en ongemak veroorzakende overtredingen van de verkeersregels (ook andere dan de snelheidsbeperkingen zoals bv wildparkeren); het systeem van de GAS-boetes zal waar nodig meer gebruikt worden; het GAS –reglement wordt waar nodig aangepast. Verder ook nog automatisering van routinecontroles (camera’s) om tijd vrij te maken; digitalisering en vereenvoudiging van administratieve taken; intensieve samenwerking en afstemming met de gemeentediensten; behoud van het BIN (Buurt InformatieNetwerk); verstrengd toezicht op malafide handelaars en illegale of grijze economie; behoud 24/24 permanentie en inbraakpreventie en verhoogd terreintoezicht
Wijkteams en buurtraden
Om het burgernabij beleid gestalte te geven zullen wijkteams en buurtraden opgericht worden.De wijkteams zijn een samenwerkingsverband van personen die ambtshalve vaak op het terrein actief zijn in een bepaalde wijk en er de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken dragen (vgl met Koban voor de politie).Het betreft o.m. wijkagenten, straatvegers, verkeerswachten, technische dienst, gemeenschapswachten, integratie-ambtenaren, vrijwilligers, sociale begeleiders, inburgeringscoaches, straathoekwerkers, buurthuis, ambtenaren van lokale gemeentediensten of OCMW. Aan hen wordt een lokale waarnemers- en toezichtsfunctie toebedeeld.
Door hun aanwezigheid op het terrein kennen zij de plaatselijke knelpunten beter dan wie ook. Zij zijn makkelijk aanspreekbaar en dienen er samen over te waken dat de wijk proper en leefbaar blijft.
Door overleg worden de onderlinge diensten op elkaar afgestemd en wordt de toezichtsfunctie versterkt. Het wijkteam zorgt ervoor dat er kort op de bal gespeeld wordt inzake: veiligheid, properheid, integratie, overlast, verkeersovertredingen, milieuovertredingen, sluikstorten enz… Bij voorkeur beschikken ze over een lokaal aanspreekpunt (lokaaltje), waar minstens één voormiddag per week permanentie kan worden gehouden. Als proefproject zal eerst een wijkteam opgericht worden in Ruisbroek.
Buurtraden
in samenwerking met de lokale bevolking worden ook buurtraden opgericht. Het betreft een lokaal overleg met vrijwilligers uit de wijk of buurt die als klankbord dienen voor het gemeentebestuur en voor de wijkteams en die de bekommernis delen om hun buurt te verbeteren
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 dec 2012
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief