SINT-PIETERS-LEEUW - Oppositie schiet meerjarenplanning af

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Oppositie schiet meerjarenplanning af

Gemeenteraad_2013
EP

Zowel Open VLD, SP.a als Vlaams Belang heeft met scherp geschoten op de meerjarenplannen van de N-Va-CD&V meerderheid in Sint-Pieters-Leeuw (Zie http://www.editiepajot.com/regios/9/articles/35158 )

Volgens de Open VLD deed de meerderheid verkeerde keuzes en te drastische besparingen in het OCMW en de politiek.
Kathleen D’Herde: “Men gaat besparen op arbeidskrachten, niet alleen in de gemeente, ook bij de politie en bij het OCMW. En dat alles zonder dat de dienstverlening erop achteruit gaat. Wie houdt men hier voor de gek ? Het is toch onmogelijk om met minder personeel, minder middelen dezelfde dienstverlening te garanderen. Mensen die met pensioen gaan worden niet meer vervangen, personeel met een contract van beperkte duur verlengt men niet, het overblijvend personeel zal wel een tandje bijsteken. Want hun taken die ze momenteel doen, zijn niet wichtig genoeg en degene die op pensioen gaat heeft blijkbaar ook geen belangrijke taken vervuld. Ongelooflijk hoe men iemand kan vernederen op zo’n manier! Respectloos noem ik dat. Bij de politie dankt men agenten af, maar voorziet men wel een extra commissariaat in Zuun van 787.000 euro (en als je weet wat de norm per personeelslid is, zal men er niet mee komen). En wat ons vooral verwondert: men zou dat nieuwe gebouw voorzien op de voormalige voetbalterreinen van het Wilderveld, samen met de verkoop van 3 bouwgronden daar. Verkeerde keuze dus: investeer in mensen niet in nog meer gebouwen, dat zorgt niet voor onze veiligheid! Meer blauw op straat, dat is er nodig”.
Ook gaat Open VLD niet akkoord met de vele studies die op stapel staan. “Neem nu de studie voor het verbeteren van de leefbaarheid aan de Rink, 60.000 euro. Hoe leg je uit dat je pas investeringen hebt gedaan om alles nieuw aan te leggen en dat je 3 jaar later opnieuw een studie gaat uitvoeren om de leefbaarheid te verbeteren. De handelaars gaan het graag horen”, zegt D’Herde.
Ook de investeringen in cultuur snapt Open VLD niet. Zij wijst dan naar de verbouwingen in de Merselborre en de bouw van nieuwe culturele infrastructuur.
D’Herde: “En dan zijn er de fameuze uitgaven voor de aanpassingswerken aan het gemeentehuis, 2 miljoen voor het gebouw zelf en dan nog eens 250.000 euro voor de openbare verlichting op de parking van het gemeentehuis. Dat er gerenoveerd wordt, ok, zeker op gebied van verwarming, want dat kan je recupereren in de stookkosten. Maar de rest, lijkt ons serieus overdreven! De meerderheid wil van dit gemeentehuis een prestigeproject maken via een architectenwedstrijd, waarvoor men 30.000 euro voorziet ipv. te investeren in mensen!”.
“Leeuwse Meerjarenbegroting treft vooral sociaal zwakkeren”, zegt de Sp.a
 Sp.a-gemeenteraadslid Guy Jonville nam vooral de besparingen bij het OCMW op de korrel en hield een pleidooi voor meer investeringen in onderwijs en verkeersveiligheid.
“Het OCMW is het grootste slachtoffer van de besparingsplannen van deze meerderheid”, vertelt Jonville. “Tussen 2014 en 2019 wordt meer dan 1 miljoen euro bespaard. Een serviceflat wordt meer dan 100 euro per maand duurder, een kamer in het woonzorgcentrum 60 euro. De thuiszorgdiensten worden waarschijnlijk duurder gemaakt of geprivatiseerd. Van investeringen in assistentiewoningen en een nieuw dienstencentrum op het Wilgenhof is in de begroting al helemaal geen sprake.”
Het Sp.a-raadslid betreurt ook het gebrek aan investeringen in het onderwijs. “We kampen met een ernstig capaciteitsprobleem in onze basisscholen. De meeste kleuterklassen zitten propvol. De volgende jaren zullen er steeds meer kinderen bijkomen. Het enige dat deze meerderheid kan verzinnen is een verhuizing en uitbreiding van ‘Puur Natuur’ naar de Molenborre. Ver weg van die deelgemeenten en wijken waar de capaciteitsproblemen het grootst zijn, zoals Ruisbroek. Dat is onbegrijpelijk.”
Ook wat betreft investeringen in veilige fietspaden had Jonville graag wat meer ambitie gezien. “Elke school beschikt over een ‘schoolbereikbaarheidskaart’ waarop gevaarlijke plekken rondom de school worden aangeduid. Eerder dit jaar drong Sp.a erop aan om zoveel mogelijk van deze zwarte punten weg te werken. Op een aantal van onze suggesties, zoals de heraanleg van het fietspad langs de Galgstraat, werd ingegaan. Voor het fietspad langs de Brusselbaan is jammer genoeg niets voorzien.”
Voor Vlaams Belang kan het niet dat personeelsleden niet vervangen worden. Raadslid Eddy Longeval vond dat men meer in veiligheid moet investeren daar waar de criminaliteitscijfers het hoogst zijn en dat is in Ruisbroek en op het Negenmanneke. Hij vond ook niets in het meerjarenplan voor de mobiliteitskanker in Leeuw en ook niets om een echt doordreven Vlaams beleid te voeren.
Ook de nieuwe cultuurzaal moet er voor Vlaams Belang niet komen. “Men voorziet 6 miljoen euro voor een cultuurtempel waar de doorsnee Leeuwenaar niet zit op te wachten en die niet eens nodig is als men cultuurcentra in de nabijgelegen gemeenten bekijkt”, zegt Longeval
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 dec 2013
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief