SINT-PIETERS-LEEUW - Vic Feytons erediploma voor Jozef Sluys

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Vic Feytons erediploma voor Jozef Sluys

Editiepajot_leeuw_griet_sluys_foto_sluys
Foto Nand Sluys
 

Het Davidsfonds besliste unaniem om het Vic Feytons Erediploma 2013 toe te kennen aan Jozef Sluys. Hij is zonder meer de grootste artistieke ambassadeur die Sint-Pieters-Leeuw de voorbije decennia heeft gehad. In 2009 werd hij verheven in de adelstand. Van de pauselijke vertegenwoordiger kreeg hij het Silvesterkruis, de op twee na hoogste kerkelijke onderscheiding. Op de uitreiking van de prijs was hij zelf door ziekte niet aanwezig en was het zijn echtgenote die het diploma mocht in ontvangst nemen.

Het Erediploma is genoemd naar Vic Feytons, een kwarteeuw lang de Davidsfondsvoorzitter en eerste Cultuurraadvoorzitter, tot zijn overlijden in 1997. Het werd uitgereikt op het Nieuwjaarsfeest, van DF in het kasteel Coloma. Eerdere winnaars waren onder andere architect Karel Breda, kunstglazenier Maurice Nevens en beeldhouwer Luc Van Ruysevelt die in 1998 de allereerste laureaat was.
Ridder Jozef Sluys werd te Gaasbeek geboren. Op 19-jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut en nadien van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij ook de Speciale Prijzen voor Orgel ‘Mailly’ en ‘Arnold’ behaalde. In 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk op de Wereldtentoonstelling te Brussel, daarna van de St-Pieterskerk te Jette (Brussel) en in 1971 werd hij organist-titularis van de St-Michiel en St-Goedelekathedraal te Brussel.
In 1963 werd hij laureaat van de Internationale J.S. Bach-wedstrijd (Gent), wat het begin betekende van een internationale carrière als orgelvirtuoos. Zijn grote verdienste bestaat erin dat hij de Belgische orgelmuziek bekend maakte over heel de wereld, want hij concerteerde in praktisch alle landen van Europa, in de USA, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland, in de vroegere Sovjetunie, Congo en Mexico, met telkens minstens één Belgisch werk op zijn programma.
In de reeks “Organa Belgica” verschenen een 10-tal CD’s met werken van Belgische componisten zoals De Boeck, Tinel, Peeters, Lemmens, Jongen, Mailly, Verschraegen, Lerinckx en Verkaeren. Zijn LP met werken van J.N. Lemmens kreeg in 1979 de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. Daarnaast verschenen er ook CD’s met muziek van de Brusselse hoforganisten P. Cornet en A. van den Kerckhoven en een serie met Bach-werken, uitgegeven door de firma Psallite/Motette-Ursina. Bij Ars Musici te Hamburg verschenen twee CD’s met werken van Georg Böhm, een dubbele CD met het ‘Orgelbüchlein’ van J.S. Bach, opgenomen op het Collon-orgel van de Brusselse Kathedraal en een CD met werken van Johann Pachelbel, opgenomen op het Stertzing-orgel (1702) te Büssleben-Erfurt. In de USSR maakte hij voor de Russische firma “Melodia” een opname van de werken van F. Mendelssohn op het monumentale Walcker-orgel van Riga.
Meerdere evenementen kwamen onder zijn impuls tot stand: de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek. Hij is stichter en was tot 1995 directeur van de Rijksmuziekacademie van Schaarbeek-Brussel en was verschillende jaren leraar orgel aan het Lemmensinstituut te Leuven.
Jozef Sluys verleende zijn medewerking aan talrijke radio- en tv-opnames, aan de begrafenisplechtigheid van Koning Boudewijn en aan de huwelijksplechtigheid van Prins Philip met Prinses Mathilde en van Prins Laurent met Prinses Claire. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2014
Felix Merckx
Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief