SINT-PIETERS-LEEUW - Peer ‘Vlezenbeek’ na 200 jaar terug thuis

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Peer ‘Vlezenbeek’ na 200 jaar terug thuis

Editiepajot_leeuw_peren
Ingezonden foto
 

Zo’n 200 jaar geleden, 199 om precies te zijn, verscheen voor het eerst de nieuwe variëteit ‘Vlezenbeek’ in de catalogus van Van Mons. Deze peer werd door Van Mons gevonden als zaailing in de boomgaarden van Robijns rond Inkendaal en kreeg de naam ‘Vlezenbeek’.

 Professor Jean-Batiste Van Mons was zowat de paus van de peren- en appelveredeling in de wereld. Hij had 80.000 zaailingen staan in Brussel in zijn kwekerij in de buurt van de Ninoofsepoort. Van zijn selectie kennen we onder andere de peer Dubbele Flup, de pruim Belle de Louvain, de appel Reinette Bouman en de tafeldruif Frankental naast 800 soorten en variëteiten verspreid over heel de wereld.
Door de snel oprukkende uitbreiding van Brussel werd zijn kwekerij onteigend en is hij verhuist naar Leuven. Van zijn beste fruitsoorten nam hij bij die verhuis ‘enten’ omdat hij veel minder plaats had in Leuven. Hij verstuurde deze naar vrienden en collega’s over de hele wereld. Zo is de peer Vlezenbeek in Amerika (Massachusetts) terecht gekomen maar ook in Edinburgh, Londen, Lyon en Berlijn. In Londen viel ze rond 1820 in de fruitcollectie van de gereputeerde Royal Horticultural Society op door haar uitzonderlijke smaakkwaliteiten. Gezien Van Mons ze opgestuurd had zonder naam heeft de secretaris Joseph Sabine van de Royal Horticultural Society ze genoemd naar de toenmalige voorzitter Thompson en kreeg zo onterecht de naam ‘Thompsons Pear’.
Men is deze peer via Wisley Gardens terug op het spoor gekomen. Na bezoek aan de Museumtuin van Gaasbeek, hebben de verantwoordelijken van Wisley Gardens bevestigd, dat de peer ‘Vlezenbeek’ hier werd gevonden door Van Mons.
Aan de verkoop van deze peer wordt ook een goed doel gekoppeld namelijk de ondersteuning voor de aanleg van een therapeutische tuin voor kinderen in Inkendaal (de Bijtjes) in Vlezenbeek.
Intussen werd ze aangeplant op domein ‘Groenenberg’ te Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) en is de peer terug thuis, heeft ze ook een plaats gekregen in de Museumtuin en heeft Groendekor ze verder laten vermeerderen zodat ze ‘beschikbaar’ is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief