SINT-PIETERS-LEEUW - Steun Leeuws gemeentebestuur voor alle basisscholen!

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Steun Leeuws gemeentebestuur voor alle basisscholen!

Editiepajot_geeroms_foto_merckx

Sinds de invoering van de zogenaamde maximumfactuur is er heel wat te doen over het feit of een basisschool nu al dan niet moet schrappen in culturele of andere uitstappen en of ze b.v. nog voor alle leerjaren zwemles moet voorzien.

Op voorstel van de schepen voor onderwijs, Fons Geeroms (Open Vld) beslisten het College van Burgemeester en Schepenen en nadien de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw, alle scholen tegemoet te komen en financieel bij te dragen voor bepaalde activiteiten, die anders het voorziene maximumbedrag van de uitgaven voor de ouders zouden te boven gaan.

De bedoeling van de maximumfactuur is dat de school bepaalde kosten niet meer aan de ouders aanrekent, maar dat ze hiervoor kan putten uit de gestegen werkingstoelagen.

Fons Geeroms: “Feit is dat alle scholen op 1 september 2008 beduidend hogere werkingstoelagen kregen om hetzelfde aanbod te kunnen waarborgen. Uiteraard noopt de invoering van de dubbele maximumfactuur ( de scherpe en de minder scherpe ) de scholen tot het vastleggen van prioriteiten en het maken van keuzes met financiële impact, want de uitgaven die de ouders maximaal mogen maken, zijn decretaal vastgelegd”.

Rol van het gemeentebestuur.
Het nieuwe decreet vereist dat het gemeentebestuur zijn medewerking verleent inzake leerplichtcontrole, spijbelbeleid en kleuterparticipatie. Bovendien kan het, naast de sociale voordelen, die voorheen al bestonden, ook netoverschrijdende subsidies toekennen aan de scholen op zijn grondgebied.
Indien het gemeentebestuur bepaalde voordelen verleent aan zijn eigen basisscholen, ontstaat een nieuw sociaal voordeel als de niet-gemeentelijke scholen er om verzoeken, en moet dit eveneens aan hen worden toegekend.

Leeuws gemeentebestuur doet duit in het zakje.
Op voorstel van de schepen voor onderwijs, Fons Geeroms ( Open Vld ) beslisten het College van Burgemeester en Schepenen en nadien de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw, alle scholen tegemoet te komen en financieel bij te dragen voor bepaalde activiteiten, die anders het voorziene maximumbedrag van de uitgaven voor de ouders zouden te boven gaan.

Met de betrachting dat niet zou gesnoeid worden in de uitgaven voor de lichamelijke ontplooiing van de kinderen, werden van 1 september 2008 af volgende maatregelen ingevoerd.

  1. Het gemeentebestuur neemt voortaan de zwembeurten van de leerlingen van het basisonderwijs volledig ten laste. De zwemlessen zijn dus kosteloos!
  2. De basisscholen die niet over een turnzaal beschikken voor de lessen lichamelijke opvoeding kunnen hiervoor gratis gebruik maken van de nabijgelegen gemeentelijke sporthal.
  3. De gemeentelijke sportinfrastructuur (van de VZW Sport) en de culturele infrastructuur (van de VZW Culturele infrastructuur) worden elk driemaal per jaar gratis ter beschikking gesteld van de basisscholen, uiteraard alleen binnen de schooluren .

Ook de VZW Gemeentelijk Centrum Coloma komt de scholen ter hulp.
Om te vermijden dat de Leeuwse basisscholen nog slechts één toneelvoorstelling per jaar zouden kunnen bijwonen, besliste de VZW GCC Coloma, op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen, het aanbod van twee toneelvoorstellingen per jaar te behouden, maar de toegangsgelden te halveren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief