SINT-PIETERS-LEEUW - Fons Geeroms: Er is in 2009 geen enkele belastingverhoging

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Fons Geeroms: Er is in 2009 geen enkele belastingverhoging

_spl_klein

Tijdens de gemeenteraad over de begroting verliet de fractie Vlaams Belang in Sint-Pieters-Leeuw de raadsvergadering. Fractieleider Dr. Gillis somde alvorens de zitting te verlaten enkele opmerkingen over de begroting op. Wij hebben schepen van Financiën Fons Geeroms (Open VLD) deze opmerking voor wat commentaar voorgelegd.

Volgens Vlaams Belang is er in de begroting amper geld te vinden voor Vlaamse initiatieven, behalve de aanschaf van 14 vlaggenmasten.

Dr Gillis: “Er worden bedragen vrijgemaakt om de Bergensesteenweg nog minder doorlaatbaar te maken (in het vooropgestelde plan wil men bijvoorbeeld de gecontesteerde busbaan doortrekken tot aan de Ruisbroeksesteenweg). De gemeente wil deze legislatuur nog starten met de bouw van de nieuwe school in Topstraat, een sport- en recreatie-infrastructuur in Vlezenbeek bouwen, wil de politie verhuizen, wil een nieuw Zonnig Leven bouwen en lopen de bedragen voor het nieuw rust- en verzorgingstehuis verder op. Bovendien moet dit jaar begonnen worden met de afbetaling van het Hemelrijk”.
De fractie vroeg zich af waar de nodige financiële middelen zullen gevonden worden als men weet dat er nog geen concrete stappen gezet zijn in de mogelijke verkoop van de Evenementenhal en de oude rijkswachtkazerne.

Dr. Gillis: "een uitspraak van de bevoegde schepen vorig jaar was letterlijk; "we moeten minder lenen om tot een gezonde financiële situatie te komen in onze gemeente", het gedrag van de VLD is hierin zeer bedroevend”.
Verder stelde Gillis dat er in Sint-Pieters-Leeuw er (opnieuw) een verhoging van de opcentiemen tot 900 (kost aan de bevolking: 750.000 €) en is de stijging van de personenbelasting naar 7.4 % een feit (opbrengst: 8.659.800 €), eigenaardige opmerking : er is een verlies uit dividenden uit deelneming intercommunales en Telenet van 1.180.000 € naar amper 5.000 € !

Het belangrijkste onderdeel van de opmerkingen haalde de fractie deze week uit de pers, namelijk het feit dan zelfs UNIZO spreekt van een antiondernemersklimaat door de bedrijfsbelasting schandelijk te verhogen.
Als afsluiter vermelde Dr. Gillis nog dat het eigenaardig is dat in een slechte economische situatie de wedde van de schepen toch stijgt met 200.000 €.

INVESTEREN IN DE TOEKOMST
In zijn reactie zegt schepen Geeroms dat het de bedoeling is dat in 2009 gestart wordt met de bouw van een nieuwe school aan de Garebaan (en niet aan de Topstraat) en van een nieuw rust-en verzorgingstehuis.

In de zitting van januari 2009 zal aan de gemeenteraad wellicht de princiepsbeslissing voorgelegd worden tot verkoop van de evenementenhal.

Fons Geeroms: “De leningslasten zijn in de begroting 2009 gedaald met bijna 800 000 euro tot 3,7 miljoen euro. Uit de rekening zal blijken dat wij in 2008 minder geleend hebben. Er is geen verhoging in 2009 van geen enkele belasting. Het blijft bij 7,4 % voor de aanvullende personenbelasting (In 2007 bedroeg dat in bijna de helft van de Vlaams-Brabantse gemeenten meer dan 7,4%) en bij 900 opcentiemen op de onroerende voorheffing (grondbelasting die in 42 van de 60 gemeenten in Vlaams-Brabant in 2007 meer dan 1 000 opcentiemen bedroeg…).

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft een afspraak met Unizo op 8 december 2008 om hun bedenkingen, suggesties … aangaande de bedrijfsbelasting te aanhoren. Deze bedrijfsbelasting wordt in 2009 zeker niet verhoogd.

Wat betreft de inkomsten uit dividenden van intercommunales kan men in de begroting enkel de ontvangsten inschrijven die zij melden In het totaal bedragen die voor 2009 ruim 1,8miljoen euro, dit is nog slechts één derde van in 2006.

Fons Geeroms: “In tegenstelling tot de presentiegelden van de gemeenteraadsleden, wordt de wedde van burgemeester en schepenen niet door ons bepaald maar door de Hogere Overheid. Wij hebben daar geen vat op”.

Over de investeringen zegde hij het volgende: “Wij hadden voor deze legislatuur ( 2007 tot 2012 ) vooropgesteld ons gemiddeld aan 4 tot 4,5 miljoen euro investeringen per jaar te houden. Wij blijven dit nastreven. Volgens sommige experten zouden we in 2009 versneld duurzame investeringen moeten doorvoeren. Heel wat aannemers zitten van januari af zonder opdrachten. De kostprijs van bouwwerken vertoont een dalende tendens door de laagconjunctuur, maar ook door de sterk verminderde prijzen van staal en grondstoffen. Investeren in gemeenschapsprojecten, zoals het bouwen van een school, van een rust-en verzorgingstehuis en van de bouw of de aankoop van een definitief onderkomen voor de politie, is investeren in de toekomst van je gemeente en dat willen wij doen binnen onze financiële mogelijkheid”

Tot slot zegde Fons Geeroms dat het Vlaams Belang in zijn persbericht heel wat macht toekent aan Open Vld terwijl Open Vld slechts een deel is van deze bestuursmeerderheid van CD&V, Open Vld en Spa. Het College van Burgemeester en Schepenen, dat een collegiaal orgaan is, voert uit wat in de gemeenteraad wordt beslist.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 dec 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief