REGIO - Feiten

C21

REGIO - Feiten

Editiepajot_politie_heel_goed
 

Sigaretten gestolen
RUISBROEK - Er werd tijdens oudejaarsnacht ingebroken in een krantenwinkel langsheen het Kerkplein te Ruisbroek. Vermoedelijk werden er diverse sloffen sigaretten ontvreemd.

Auto en notebook gestolen 
RUISBROEK - Tijdens de nacht van 1 op 2 januari werd er ingebroken in een woning in de Laekebeeklaan in Ruisbroek). Uit de woning ontvreemden de daders de autosleutels van een personenwagen Daihatsu die op de oprit geparkeerd stond. Uit de woning verdween een notebook. De daders vertrokken vervolgens met de personenwagen. Er was geen contact tussen dader(s) en bewoners. Het voertuig werd vrijdagmorgen teruggevonden langsheen de Fabriekstraat, op circa 500 m van de plaats van de diefstal. De gestolen notebook bevond zich niet meer in het voertuig.

Verzakking langs de Zenne
LEMBEEK - Een gesprongen waterleiding aan het failliet verklaarde bedrijf Luhns veroorzaakte donderdagmiddag een grondverzakking aan de Zenne. Omdat zich verderop een tank met 10.000 liter water bevond beslist de waterleiding af te sluiten tot de schade is hersteld

Bulldozer ruimt dikke ijslaag op
DWORP/LOT - De gemeente Beersel moest op oudejaar een bulldozer inschakelen in de strijd tegen ijsvorming. In de Hauwaertstraat, op de grens van Dworp en Lot, vormde zich een dikke ijslaag.  Na het verwijderen stooide de gemeente zout.

Dronken achter stuur kan smak geld kosten. Boete van honderden euro's niet uitzonderlijk
REGIO - Tijdens de feestperiode onder invloed van alcohol achter het stuur kruipen, is ook in het Pajottenland geen verstandige zet. Door de BOB-campagne stijgt de pakkans en de boetes zijn allesbehalve mals.
De politiekorpsen in het Pajottenland en de Zennevallei hielden de voorbije weken zeer intensief alcoholcontroles. Zo nemen de Beerselse interventieploegen tijdens elke shift ademtesten af. Uit cijfers van de politiezone Pajottenland (Lennik, Pepingen, Gooik, Galmaarden, Herne, Bever) blijkt dat daar al 270 bestuurders in het zakje bliezen sinds de BOB-campagne van start ging. Onder hen bliezen er tien positief, zes vielen in de categorie 'alarm'. Eén rijbewijs werd ingetrokken.

Maar wat zijn nu de gevolgen van zo'n positieve alcoholtest? 'Dat hangt vooral af van de mate van alcoholintoxicatie', vertelt Jan Steppe, openbare aanklager bij de politierechtbank van Halle. 'Heb je tussen 0,22 en 0,35 milligram alcohol per liter in de adem (tussen 0,5 en 0,8 promille in de bloed, ofwel 'alarm'), dan moet je meteen 137,5 euro betalen en heb je een tijdelijk rijverbod van 3 uur aan je been.'

Wie meer blaast, komt al behoorlijk in de problemen. 'Tussen 0,8 en 1,2 promille in het bloed moet je 400 euro afdokken, tussen 1,2 en 1,5 promille loopt de boete op tot 550 euro. In beide gevallen ben je je rijbewijs 6 uur kwijt.'

'Wie meer dan 1,5 promille alcohol in het bloed heeft, moet zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen afgeven. In de mate van het mogelijke kan ik dat na 8 dagen teruggeven', zegt Steppe. 'Bijvoorbeeld aan een vrachtwagenchauffeur die zijn rijbewijs echt nodig heeft. Iedereen kan mij een brief schrijven om de situatie uit te leggen. Voor de randgevallen stem ik meestal in met zo'n vervroegde teruggave. Voor bestuurders die echt veel gedronken hebben of zich dronken gedroegen, doe ik dat niet.'

De boete van bestuurders met meer dan 1,5 promille in het bloed wordt bepaald door de politierechter. Dat geldt ook voor iemand die minder heeft gedronken, maar nog een andere verkeersovertreding heeft begaan. Wie de politieboete niet betaalt of een ademtest weigert, moet het eveneens op de rechtbank komen uitleggen en daar kan de straf oplopen.

Sowieso krijg je de minimumboete van 1.100 euro. Daarvan is 412,5 of 687,5 euro vaak voor twee jaar met uitstel. Dat wil zeggen dat dit deel wegvalt als je binnen de twee jaar niet opnieuw positief blaast. De procedurekosten van 285 euro dienen wel integraal betaald, waardoor je samengeteld zo'n 700 tot 1.000 euro moet betalen. En daar komt nog het rijverbod van doorgaans 8 tot 21 dagen bovenop.

'Als je na een avondje uit gedronken hebt, neem je beter de taxi. Dat kost minder dan een boete', besluit de openbare aanklager.

De politie kan tijdens een controle oordelen dat je door een teveel aan alcohol, drugs of medicijnen niet meer in staat bent om te rijden. Zware oogleden en niet meer op een rechte lijn kunnen lopen, zijn indicatoren. Je moet het dan meteen 15 dagen zonder rijbewijs stellen en later voor de politierechter verschijnen. Als de rechter de bevindingen van de politie volgt, moet hij volgens de wet een rijverbod van minstens 1 maand en een boete van minstens 2.200 euro uitspreken. Van die boete is geregeld de helft met twee jaar uitstel, maar sowieso betaal je 285 euro procedurekosten. En wie zijn rijbewijs terugwil, moet medische en psychologische testen ondergaan. Kostprijs 260 euro.      

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2009
Edititiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief