Alle zittingen van het vredegerecht HERNE / SINT-PIETERS-LEEUW nu voorlopig in Herne
Alle zittingen van het vredegerecht HERNE / SINT-PIETERS-LEEUW nu voorlopig in Herne - © Deschuyffeleer
“Het kan verkeren”, zei Brederode ooit en dat is wat nu gebeurt met de zittingen van het vredegerecht van het dubbelkanton Herne/St-Pieters-Leeuw. Daar waar begin dit jaar burgemeester Kris Poelaert nog alle zeilen diende bij te zetten om de zittingen van het vredegerecht voor Bever, Galmaarden, Gooik en Herne via de kunstgreep van het ‘sous-l’arbre’-principe toch nog te kunnen laten doorgaan in Herne, zijn de rollen nu omgekeerd door de sluiting van het vredegerecht in Ruisbroek wegens onveilig voor het personeel.
Gebouw Ruisbroek afgekeurd
Woensdag besliste de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) immers dat er in de gebouwen van het vredegerecht in Ruisbroek niet langer veilig kon gewerkt worden door het personeel en dat het personeel de gebouwen niet meer mocht betreden. Hierdoor dienen nu alle zittingen van het vredegerecht Herne/St-Pieters-Leeuw, althans voorlopig, door te gaan in Herne, ook deze die eerder in St-Pieters-Leeuw hun beslag kregen. In dat verband is het wel nog uitkijken naar het bevelschrift in die zin van de voorzitter van de rechtbank in Brussel.
Rond de gans problematiek wijst hoofdgriffier Ilse Devos alleszins met een beschuldigende vinger in de richting van de beleidsmensen en de diensten die eind vorig jaar in het kader van het ‘Plan Vredegerechten’ van minister van Justitie Koen Geens de beslissing namen om al vanaf 1 februari 2016 alle activiteiten van het vredegerecht van het dubbelkanton Herne/St-Pieters-Leeuw te centraliseren in de aftandse gebouwen van het vredegerecht in Ruisbroek.
“Het gebouw in Ruisbroek dat sinds 2001 voorlopig onderdak verschafte aan het vredegerecht aldaar beantwoordt geenszins meer aan de veiligheidsvoorschriften waarin het personeel dient te werken”, zegt Ilse Devos. “Doordat het gemeentebestuur van St-Pieters-Leeuw naliet tijdig de nodige aanpassingswerken aan het elektriciteitsnet in het gebouw uit te voeren, kon de inspecteur van het WASO tijdens zijn inspectie van woensdag laatstleden niet anders dan het gebouw te doen sluiten. En zo belandde nu gans het personeel van het vredegerecht van de ene op de andere dag in Herne met alle gevolgen vandien voor de dienstverlening aan de bevolking”.
Herne wel arbeidsveilig
“Het was voor ons dan ook meteen alle hens aan dek om het vredegerecht operationeel te houden”, vervolgt de hoofdgriffier. “Onder meer met eigen middelen werden vliegensvlug de burelen ingericht en de strikt noodzakelijke zaken naar Herne overgebracht. De briefwisseling blijft wel nog steeds toekomen in Ruisbroek. Iedere dag nu gaat een bediende uit Beersel de briefwisseling in Ruisbroek ophalen alvorens zich naar Herne te begeven. Overigens is het zelfs zo dat het personeel het gebouw in Ruisbroek niet meer mag betreden”.
Ook de gebouwen van het vredegerecht in Herne zijn verouderd doch zij voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor het welzijn op het werk. “Zo werd ons meegedeeld dat de aanwezigheid van asbest in het gebouw niet van die aard is dat er niet zou mogen gewerkt worden”, geeft Ilse Devos nog aan. “De gebouwen zijn dan ook nog best bruikbaar zoals wij overigens reeds voor de keuze van Ruisbroek als enige zetel voor het vredegerecht hadden aangegeven terwijl algemeen wel geweten was dat het gebouw in Ruisbroek zich wel degelijk in een erbarmelijke staat bevond”.
Wat nu?
Het is nu koffiedik uitkijken hoe de toch wel trieste verhaallijn zich verder gaat uitspinnen. “Reeds meerdere jaren waren er besprekingen aan de gang voor een nieuw gebouw in St-Pieters-Leeuw tussen de diensten van de Regie der Gebouwen, Justitie en de gemeente. Hierbij was er dan uiteindelijk sprake van de ingebruikname van de gebouwen van de bibliotheek in Zuun”, zet Ilse Devos de mogelijkheden op een rijtje. “Ook zou het gemeentebestuur van St-Pieters-Leeuw nu toch overwegen om de nodige aanpassingswerken aan het elektriciteitsnet in Ruisbroek te laten uitvoeren. En indien alles niet op relatief korte termijn in een goede plooi zou vallen moeten wij nu ook al rekening houden met de eventuele gevolgen van de derde fase van het ‘Plan Vredegerechten’ waarbij de grenzen van de kantons van het vredegerecht zouden kunnen aangepast worden”.
Zoals de zaken er nu voorstaan berust de zetel van het vredegerecht van het dubbelkanton Herne/St-Pieters-Leeuw noodgedwongen en voorlopig in de gebouwen van het vredegerecht in het centrum van Herne langsheen de Edingsesteenweg. Inmiddels is de ganse heisa voor het personeel wel een blok aan het been om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de bevolking te kunnen verzekeren.
Het gerechtsgebouw (Edingensesteenweg 6) is toegankelijk op werkdagen van 8u30 tot 12u30 en van 15u30 tot 16u.
Archief:
27 december 2015 - http://www.editiepajot.com/regios/13/articles/46765 - Vredegerecht verdwijnt uit het dorpsbeeld van HERNE
2 februari 2016 - http://www.editiepajot.com/regios/13/articles/47253 - Juridische eerstelijnsbijstand en vredegerecht blijven toch zitdagen houden in HERNE
2 februari 2016 - http://www.editiepajot.com/regios/13/articles/47253 - Juridische eerstelijnsbijstand en vredegerecht blijven toch zitdagen houden in HERNE
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 23 nov 2024
Marc Sluys | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 18 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Sluys | 13 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 13 nov 2024
Devogeleer Emile | 11 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Sluys | 04 nov 2024
Marc Sluys | 28 okt 2024
Marc Colpaert/Marc Sluys | 10 okt 2024
Marc Sluys | 01 dec 2023