VLEZENBEEK - Jeugd plant lindebos aan

C21

VLEZENBEEK - Jeugd plant lindebos aan

Lindebos_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Lindebos_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Lindebos_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Lindebos_4
Foto's Emile DEvogeleer
 

 Vrijwilligers van Natuurpunt met hulp van de 5de-klassers van de Ave-Maria-Basisschool in Vlezenbeek hebben het gemengde lindebos aangeplant. Samen werden 425 plantgaten gavuld met even veel jonge boompjes Zomerlinde, Winterlinde, Zomereik, Haagbeuk en Wilde kers.

 In het natuurgebied Zobbroekbeekvallei in Vlezenbeek verwierf Natuurpunt in 2005 een perceel in het binnengebied tussen de Pedestraat en Lenniksebaan begroeid met populieren en Douglassparren. Gaandeweg groeide het plan om, wanneer de populieren kaprijp zijn, dit perceel om te vormen naar een gemengd lindenbos. En nu is het zover! Einde winter 2016 werden de populieren gekapt en sindsdien is het terrein met man en macht geruimd om het nieuwe bos te kunnen aanplanten.

 Waarom linde?

Lindebomen hebben dankzij hun voedselrijk en snel afbreekbaar bladstrooisel een positieve invloed op de bosbodem. Ze zijn in staan kalk uit de ondergrond vrij te geven en kunnen hierdoor de negatieve effecten van stikstofdepositie verzachten en de bodemvruchtbaarheid verbeteren.

Het snel verterend bladstrooisel van linde heeft bovendien een gunstig effect op de diversiteit van de ondergroei. Typische bosplanten zoals bosanemoon en boshyacint kunnen zich sneller ontwikkelen. Daarnaast is lindebloesem een belangrijke nectarbron voor tal van insecten zoals bijen, hommels en zweefvliegen.

Natuurbeleving

De gevarieerde en bloemrijke ondergroei die lindebossen kenmerkt, verhoogt de belevingswaarde voor de recreant. Daarnaast is de linde ook een uitgesproken cultuurboom die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. De linde staat symbool voor liefde, schoonheid, verbondenheid en rust.

Vandaag vormt linde een zeldzaamheid in onze bossen, maar deze oerboom was in onze regio ooit dominant aanwezig. Na de laatste ijstijd vormde deze soort samen met berk, iep en es het “Atlantisch lindewoud”. Verwacht wordt dat de linde, samen met esdoorn opnieuw zal toenemen ten gevolge van de klimaatverandering.

 Het toekomstig lindebosje is klein, amper en halve hectare groot maar van onschatbare waarde. We willen graag inspiratiebron zijn voor de gemeenschap, mensen samenbrengen en de bevolking met dat kleine stukje natuur verbinden. De kostprijs van het plantgoed wordt volledig gedragen door de Vlezenbekenaren en sympathisanten. Op jaarmarkt Vlezenbeek 2015 gaven ze het startschot van de fondsenwerving door een puzzelactie

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 nov 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief