Op 1 februari start blauwe zone in RUISBROEK
Op 1 februari start blauwe zone in RUISBROEK
Vanaf woensdag 1 februari 2017 moeten inwoners, werknemers en bezoekers van Ruisbroek hun parkeerschijf gebruiken (max. 2 of 4 uur), tenzij ze een virtuele bewoners- of parkeerkaart hebben aangeschaft. Vier gemeenschapswachters zullen instaan voor de regelmatige controle van de hele zone.
Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit : "De doelstelling van dit parkeerplan is ervoor te zorgen dat bewoners, werknemers en bezoekers van Ruisbroek effectief meer kans hebben om een vrije parkeerplaats te vinden. Dat moet het wonen aangenamer maken en een steun zijn voor de lokale economie."
Omdat de beschikbare plaats op het openbaar domein beperkt is, zal deze voortaan billijk verdeeld worden. De mogelijkheden om een bewonerskaart, een werknemerskaart of een bezoekerskaart aan te schaffen, werden samengevat in een brochure die te vinden is op de gemeentelijke website www.sint-pieters-leeuw.be.
Jan Desmeth : ”Circa 50 % van de klachten en meldingen uit Ruisbroek hebben betrekking op het parkeerprobleem en het feit dat langparkeerders van buiten de gemeente de schaarse plaatsen dagenlang innemen. Dankzij dit parkeerplan kunnen we deze langparkeerders weren en voorrang verlenen aan inwoners, werknemers en bezoekers. De extra parking aan de voetbalvelden is reeds klaar. In de komende weken zal gestart worden met de aanleg van de extra parking bij het OCMW."
Drie parkings liggen buiten de blauwe zone, zijnde de parking aan het station, deze aan de sporthal en de nieuwe parking aan de voetbalvelden.
HANDHAVING EN CONTROLE IS VOORZIEN
Spijtig genoeg werkt een dergelijk systeem enkel als iedereen zich aan de afspraken houdt. Het is nu eenmaal zo dat hiervoor controle nodig is.
Het gemeentebestuur koos bewust om dit via de gemeenschapswachters te doen.
Jos Speeckaert, schepen van Personeel : "Nadat we in 2014 deze nieuwe dienst hebben opgestart met twee gemeenschapswachters, is deze nu uitgebreid tot 4. Zo kunnen ze steeds in duo's werken en gaan de controles beter en sneller vooruit. Ze zullen deze controles immers niet alleen overdag doen, maar ook heel vroeg in de ochtend en heel laat in de avond. De parkeerdruk in Ruisbroek is immers nog groter 's avonds en ’s nachts.”
IEDEREEN GOED INFORMEREN
Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit besluit : "Nadat we in 2015 de studie lieten uitvoeren door een gespecialiseerd bureau, in 2016 drie druk bijgewoonde infovergaderingen organiseerden, werden de laatste 4 maanden van 2016 gebruikt om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Een brochure werd aan iedereen verdeeld, een opvallende brief met een gratis parkeerschijf werd bezorgd en flyers en affiches werden verspreid. Dit alles heeft één doel : zo weinig mogelijk boetes moeten uitschrijven en zo veel mogelijk effect in het straatbeeld bekomen."