Café’s van RUISBROEK herleven in erfgoedkast
De nieuwste erfgoedkast werd geopend in dienstencentrum ’t Paviljoentje. Met als thema “de café’s van Ruisbroek”, kwamen de tongen snel los. Als uitgangspunt namen ze een lijst van maar liefst meer dan 150 café’s die Lucien Dullekens, Ruisbroekkenner, ooit had opgesteld en gepubliceerd.
Etablissementen met grappige of ronduit bizarre namen roepen leuke beelden op:
- bij ‘Gust Lala’ werd vermoedelijk elke avond gespeeld op den boemlala?
- ‘Den Beroesterde’, zou dat slaan op de uitbater of het interieur?
-bij ‘Toine Den Duvel’ zou ik de cafébaas precies niet durven tegenspreken?
-‘Bij de Suisse’: kwam die uit Zwitserland, compleet met koekoeksklokken en Alpenhoorn?
Speculaties uiteraard, maar gelukkig zijn er ook zekerheden. Zo vind je in de erfgoedkast een antwoord op volgende vragen:
-In welk café kweekten ze Gouden Schoenen?
- Waar kon je de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia wekelijks treffen tijdens de repetities?
- Waar brandde de lamp? En waarom brandt de lamp daar nu niet meer?
-Hoe kwam café Capsulleke aan zijn naam?
Rond 1900 waren er meer dan 150 café's in Ruisbroek. Op de plaats waar nu het oprittencomplex van de autosnelweg ligt, lag vroeger de wijk "de lamp". Er stonden 12 huizen, waarvan 6 café's. Dhr. Stevens van Catala trok een elektriciteitsdraad naar de kleine wijk, waardoor je twee café's met licht kreeg, de grote lamp en de kleine lamp. Een elektrische lamp die brandde, was een klein wonder waar de mensen graag naar kwamen kijken. Nu rijden er duizenden wagens over die plek van toen.
Ruisbroek heeft duidelijk een kleurrijk verleden, waar we proberen wat beelden bij te plaatsen. Als we foto’s willen vinden van alle 150 café’s, hebben we nog een lange weg te gaan. Maar daarvoor roepen we graag uw hulp in. Wat vandaag in de erfgoedkast staat, is maar het begin.
Jan Desmeth, schepen voor erfgoed: "Een drietal keren per jaar trekken we met de erfgoedkast naar de wijken. We merken altijd veel belangstelling voor de geschiedenis van bepaalde thema’s, die de mensen heel goed kennen en ergens wel raken. We doen dan ook altijd een oproep om de ontbrekende schakels in het verhaal aan te vullen. Daarom organiseren we op dinsdag 18 april vanaf 14 uur een verzameldag. Iedereen die foto’s heeft, mag ze meebrengen. De foto’s worden onmiddellijk ingescand en in de erfgoedkast gehangen. Zo wordt het materiaal ook bewaard voor de volgende generaties.”
De erfgoedkast zelf kan je nog gaan bekijken tot 24 april, Fabriekstraat 1a, 1601 Ruisbroek.