SINT-PIETERS-LEEUW wil er nog groener uitzien
Sinds 2015 gebruikt de gemeente Sint-Pieters-Leeuw geen pesticiden meer. Dit is een gevolg van de strengere wetgeving die de gezondheid, het milieu en de waterkwaliteit wil beschermen. Ongewenste planten en dieren pakken ze aan met alternatieve methodes.
Op een aantal plaatsen laten ze de natuur zijn gang gaan of helpen ze een beetje. Zo zaaien ze bloemenweides in aan het gemeentehuis, in de Pastorijstraat, aan de gemeentelijke basisschool ’t Populiertje, aan het revalidatiecentrum Inkendael en aan het kerkhof in Vlezenbeek. De grote weide voor de politiepost ‘Brabantpoort’, het grasland aan het Wildersportcomplex, het vroegere voetbalveld aan het Wilderveld en een groot grasland achter het Zonnig Leven werden omgevormd tot hooiland, enkel de randen van het perceel worden regelmatig gemaaid zodat er toch een verzorgde indruk wordt gegeven.
Op die manier creëren ze meer diversiteit in flora en fauna. Bovendien is het ook goed voor de bijen, die het steeds moeilijker hebben om te overleven.
Schepen, Luc Van Ruysevelt: “Onze burgers informeren bij deze projecten is heel belangrijk, daarom hebben onze diensten deze herkenningsbordjes ontworpen om bij al deze projecten te plaatsen.”
De voet van de haagjes langsheen de fietspaden werd ingezaaid met klaver. De klaver zorgt er als bodembedekker voor dat er geen onkruid kan groeien en dat er op die plaatsen niet manueel onkruid moet worden uitgetrokken.
De gebruikte klaversoort heeft aan een aantal maaibeurten per jaar voldoende om er altijd netjes uit te zien. Zowel de klaveren als de bloemenweiden kaderen in een vlinder- en bijenvriendelijke gemeente.
Dit jaar zal de gemeente de inrichting van verschillende openbare domeinen opnieuw bekijken. Het is de bedoeling meer groen in te voeren en minder verhardingen - zoals stenen paden - te gebruiken.
Om het (on)kruid in toom te houden, gebruiken ze bodembedekkers en laten ze een aantal secundaire paden vergrassen.
Door geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken maar alternatieve methodes uit te proberen, willen ze als gemeente het goede voorbeeld geven!
Thuis aan de slag? Bij de milieudienst (gemeentehuis) kan men gratis een zakje bloemenzaad afhalen, zo geniet jij binnenkort thuis van je eigen bloemenweide!
Het extensief onderhoud van de weides en de haagjes zal resulteren in minder uitgaven voor het gemeentebestuur.
Schepen voor Milieu en Groen, Gunther Coppens: “Het pesticidenvrij onderhoud brengt met zich mee dat onze publieke domeinen er in de toekomst groener zullen uitzien. Een andere – groenere, nieuwe – blik op ons openbaar domein, creëer je niet van de ene op de andere dag. We zijn er ons van bewust dat de gras- en bloemenweiden er natuurlijker uitzien, waardoor dit voor sommige niet onderhouden lijkt. We moeten echter een onderscheid maken tussen extensief onderhoud, door bijvoorbeeld bloemenweiden en andere groene elementen in het straatbeeld te brengen en intensief onderhoud, wat quasi onmogelijk is geworden in een pesticidenvrij kader.”