SINT-PIETERS-LEEUW - Kinderen en kunstenaars met een beperking maken samen een toneelvoorstelling

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Kinderen en kunstenaars met een beperking maken samen een toneelvoorstelling

Editiepajot_spl
Ingezonden foto
 
Editiepajot_spl
Ingezonden foto
 

Vrijdag was een belangrijke dag voor de kinderen van het vierde leerjaar van de Sint-Stevensschool uit het Negenmanneke. Samen met de acteurs van Theater Tartaar, een kunstenwerkplek, waar kunstenaars met en zonder verstandelijke beperking samenwerken, brachten ze twee maal een toneelopvoering in de Merselborre.

Het was een resultaat van een traject van meerdere weken, waarbij ze vanuit workshops en improvisatie, tot een toneelopvoering kwamen rond ‘het erfgoed van het Pajottenland en de Zennevallei’. Onder begeleiding van theatermaker Wendy de Pauw en textielontwerpster Jenka van Hoecke construeerde Theater Tartaar met de kinderen van het vierde leerjaar een eigen verhaal.

Juf Heidi Kanters van het 4de leerjaar : “Eerst een onbekende wereld ; een wereld waar een beperking je niet beperkt maar waar je wordt uitgedaagd om buiten de lijntjes te kleuren. Een ontmoeting tussen bijzondere mensen waar ieder zichzelf mag zijn,waar je mag deelnemen, deel hebben en deel uitmaakt. Samenwerken, zichzelf ontdekken en langzaam groeien naar een nieuwe ik, eentje die sterker in zijn schoenen staat en proeft naar cultuur. Creatief bezig zijn, vorm geven aan emoties, genieten en waarderen, een project waar iedereen kan uit leren! Tartaar heeft me zoveel tools gegeven om met de kinderen procesgericht te werken. Ik ben er rijker van geworden. De kinderen stralen en ik ook.”

Jan Desmeth, Schepen van Cultuur : “Samen met de provincie en de Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei hebben we vanuit Cultuurcentrum Coloma dit mooie project gesteund zodat gemotiveerde mensen zoals juf Heidi met de nodige professionele begeleiding dit project konden waarmaken. Als ik de toneelopvoering zag en mocht zien hoe enthousiast kinderen van het vierde leerjaar samen toneel en plezier maakten met volwassen mensen met een beperking, dan geeft dat een goed gevoel. Kinderen op op een positieve manier  in contact brengen met mensen met een beperking en samen iets laten realiseren, dat is ‘ieder talent telt’ in de praktijk brengen. Ondertussen vertrekken vanuit het bestaande erfgoed van onze regio, is een extra waardevol element.”

Het is de bedoeling dat andere gemeenten uit onze regio dit traject in de toekomst kunnen aanbieden aan basisscholen, die dit als alternatief voor een gewone toneelvoorstelling kunnen boeken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2017
Elsie De Greef
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief