LEEUWSE scholen luiden nieuw taalbeleid in met banner aan de schoolpoort

C21

LEEUWSE scholen luiden nieuw taalbeleid in met banner aan de schoolpoort

School_1
Foto's Emile Devogeleer
 
School_2
 
School_3
 

 Vanaf maandag 18 september 2017 prijkt aan de schoolpoort van alle Leeuwse scholen een nieuwe banner. Met de slogan: ‘Samen spreken we Nederlands op school’ willen de scholen  en het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw de nieuwe taalbeleidsvisie die alle Leeuwse scholen ondertekenden bekend maken bij het publiek.

In de netoverschrijdende visie werden gemeenschappelijke afspraken opgenomen over het gebruik van het Nederlands op school en de omgang met meertaligheid bij anderstalige kinderen en hun gezin. De stuurgroep, bestaande uit de dienst Onderwijs, de dienst Integratie en directies van de Leeuwse scholen, kreeg hiervoor ondersteuning en vorming van het Agentschap Inburgering en Integratie.

De visie vertrekt vanuit een positief standpunt tegenover het aanleren van het Nederlands en dat moest zich ook vertalen in de slogan.

Schepen voor Onderwijs, Gunther Coppens: “Met behulp van deze slogan willen we tonen dat zowel de gemeente als alle Leeuwse scholen achter dit taalbeleid staan en dat Nederlands leren en oefenen vooral een positieve beleving moet zijn waarin zowel scholen, ouders als anderstalige en/of Nederlandstalige kinderen en hun gezin een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd moet de banner ook duidelijk maken dat Nederlands de voertaal is in onze scholen. We willen dus niet alleen kinderen aanmoedigen om Nederlands te spreken op school, maar ook hun ouders en de rest van het gezin”.

Schepen voor Vlaams beleid en Integratie, Marleen De Kegel: “De nadruk op samen Nederlands spreken op school is belangrijk. In onze communicatie willen we immers met respect voor de moedertaal het gebruik van het Nederlands stimuleren. Het aanbieden van  voldoende oefenkansen Nederlands door zowel de scholen als de gemeente is daarbij een belangrijke stap. Nederlands spreken in de klas, op de speelplaats en tegen leerkrachten, directies en/of zorgcoördinatoren biedt zowel voor kinderen als hun ouders een goede gelegenheid om het Nederlands te oefenen.”

Om de ouders in te lichten over het nieuwe taalbeleid werd bij de start van het nieuwe schooljaar ook een folder uitgedeeld. Ouders kunnen hierin vinden waar het taalbeleid juist om draait, waar ze in de gemeente terecht kunnen voor oefenkansen Nederlands en hoe ze als ouder zelf oefenkansen kunnen bieden aan hun kinderen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief