Industrie in de Zennevallei in de kerk van RUISBROEK
Wat deed jij 20 jaar geleden op een doordeweekse dag? Stond je toen op, smeerde je boterhammen en ging je toen werken? In de papierfabriek van Catala misschien… of in de ACEC-fabriek, net als je buurman. Ben je benieuwd wat er na al die jaren van de fabrieken overgebleven is?
In Ruisbroek was lakenweverij en -blekerij Rey-Ainé de grote werkgever. Een fabriek waar meer dan 1.000 man kon werken, was uiteraard een zegen voor het dorp. Die zegen had een donker kantje: arbeidsdagen van meer dan 12 uur en dit zes dagen op zeven waren geen uitzondering, ook voor de 14-jarigen die er werkten. Het lijken lang vervlogen tijden, maar uiteindelijk was dit 100 jaar geleden nog de realiteit.
Iets later streek ook ACEC in Ruisbroek neer. Deze afdeling van het moederhuis in Charleroi maakte elektromotoren voor allerlei apparaten, zoals koffiemolens en mixers. Mannen hadden de leiding, vrouwen mochten het bandwerk doen, vooral als er fijner werk aan te pas kwam. Daar waren hun smalle vingers immers beter geschikt voor.
Weet je weinig over het industriële verleden en ben je benieuwd naar wat er achter de fabrieksmuren aan de Zenne gebeurde? Kom dan in september en oktober naar de expo “Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei”. Je leert er de verhalen kennen van de grote fabrieken zelf, maar ook van de duizenden werknemers en buurtbewoners die de fabrieken een gezicht gaven.
Jan Desmeth, schepen voor Cultuur en Erfgoed: "Ruisbroek is vandaag een dichtbevolkte deelgemeente met circa 6.000 inwoners. Pakweg 100 jaar geleden was de rest van Sint-Pieters-Leeuw hoofdzakelijk agrarisch. Ruisbroek daarentegen was geïndustrialiseerd. Het kanaal was daar natuurlijk niet vreemd aan. Het is goed dat we aan de huidige inwoners van Ruisbroek en omgeving de verhalen vertellen van destijds. Er zijn trouwens vandaag ook nog inwoners die de verhalen van toen effectief in een getuigenis vertellen ter gelegenheid van deze tentoonstelling. Het verleden kennen om het heden beter te begrijpen, is ook hier zeker van toepassing."
Op vrijdag 22 september vindt de vernissage plaats om 20 uur in de kerk van Ruisbroek. Inschrijven vooraf is niet nodig.
Op 23, 24 en 30 september (tijdens de jaarmarkt in Ruisbroek) en 1 oktober kan men de tentoonstelling komen bezoeken in de OLV en Jan Ruusbroeckerk in Ruisbroek.
Andere data en locaties van de tentoonstelling zijn te vinden op www.fabrieksburen.be