Nieuwe operator voor waterdistributie in SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Nieuwe operator voor waterdistributie in SINT-PIETERS-LEEUW

Water_goed
Felix Merckw

Water wordt goedkoper
De waterdistributie in Sint-Pieters-Leeuw is tot op heden een complexe aangelegenheid: het water wordt bedeeld door IWVB (Intercommunale voor waterbedeling in Vlaams-Brabant). IWVB heeft evenwel zelf geen personeel, noch materiaal noch drinkwaterleidingen, en besteedt de waterdistributie uit aan TMVW (Farys), dat op zijn beurt de volledige operaties op  het terrein in onderaanneming geeft aan Vivaqua. 

Deze ingewikkelde structuur vloeit voort uit akkoorden die 30 jaar geleden werden gesloten met de toenmalige IWVB (thans Vivaqua). Door dure contracten met TMVW en Vivaqua en hoge statutaire uitkeringen aan de vennoten was IWVB de voorbije jaren verlieslatend en dit  ondanks het feit dat inwoners van de gemeenten die deel uitmaken van IWVB lang de  duurste waterprijzen in Vlaanderen betaalden.

Sint-Pieters-Leeuw – net als 14 andere Vlaams-Brabantse gemeenten – bleef al die tijd daarnaast ook zelf nog vennoot bij Vivaqua en verkocht in 2012 zijn waternet aan Vivaqua. Deze verkoop werd dan weer voor het gerecht aangevochten door TMVW.

Sint-Pieters-Leeuw en een aantal andere Vlaamse gemeenten vroegen reeds sedert 25 juni 2015 hun uittreding uit Vivaqua. De reden hiervoor was dat Vivaqua ingevolge het samenwerkingsakkoord tussen de drie gewesten van 13 februari 2014 onder toezicht kwam  van de Brusselse regering en dat de Vlaamse gemeenten zich verzetten tegen de fusie van  Vivaqua met de Brusselse intercommunale Hydrobru, onder meer omwille van de hoge  schulden van Hydrobru (meer dan 500 miljoen euro).

Vivaqua verzette zich tegen die uittreding en de Vlaamse gemeenten verzetten zich tegen de fusie met Hydrobru, wat opnieuw aanleiding gaf tot een reeks processen.

Na het inroepen van een belangenconflict, in december 2016, door het Vlaams Parlement tegen de fusie van Vivaqua met Hydrobru, werden onderhandelingen gevoerd tussen  Vivaqua en de Vlaamse gemeenten die wensten uit te treden. Dit leidde in mei 2017 tot een akkoord met Vivaqua over de uittredingsvoorwaarden.

Hierdoor werd de weg geopend om een einde te maken aan de lopende processen en aan de complexe structuur van de waterbedeling in deze Vlaams-Brabantse gemeenten.

De gemeenteraad van 25 juni 2017 besliste akkoord te gaan met de uittredingsvoorwaarden  die werden onderhandeld met Vivaqua uit de Brusselse intercommunale VIVAQUA en besliste tevens om de vervroegde ontbinding van IWVB te vragen. Parallel besliste IWVB – met instemming van haar aandeelhouders – om de verliezen uit het verleden aan te zuiveren. De uittreding uit Vivaqua zal normaal bekrachtigd worden door de algemene vergadering van Vivaqua van vrijdag 29 september. De ontbinding van IWVB wordt normaal beslist door de algemene vergadering van IWVB van 24 november 2017.

GOEDKOPER
Sint-Pieters-Leeuw kiest voor ‘De Watergroep’: het water dat voortaan uit de kranen in Sint-Pieters-Leeuw zal stromen wordt hierdoor goedkoper voor de inwoners . Door de stopzetting van IWVB eind 2017 dienen de gemeenten-aandeelhouders van IWVB een nieuwe watermaatschappij aan te stellen voor de distributie van het drinkwater vanaf 1 januari 2018.

Met verschillende andere gemeenten uit de Vlaamse rand werd een marktbevraging georganiseerd, ondersteund door BDO. Hieruit kwam ‘De Watergroep’ naar voor als meest  voordelige voor Sint-Pieters-Leeuw.

Kiezen voor De Watergroep betekent dat de waterprijs voor de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw met circa 7 % zal dalen. Volgens de berekeningen van BDO zullen de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw over de volgende 5 jaar tot 2022 samen iets meer dan 1 miljoen euro minder betalen voor hun water dan indien het tarief van IWVB zou blijven gelden. De verwachting is dat de Watergroep ook na 2022 één van de goedkoopste Vlaamse watermaatschappijen zal blijven.

Ook de gemeente doet een goede zaak: het waterleidingsnet wordt overgedragen aan ‘De Watergroep’ en de investeringen in de waterleidingen zullen voortaan gebeuren door ‘De Watergroep’ en vallen dus niet meer ten laste van de gemeentebegroting.

In de uittredingsafspraken met Vivaqua werd ook vastgelegd dat het personeel van Vivaqua, dat voor IWVB werkte, door de nieuwe operatoren wordt overgenomen met behoud van hun statuut. ‘De Watergroep’ heeft bovendien toegezegd om de  exploitatiezetel van Vivaqua op de Alsembergse steenweg, te Sint-Pieters-Leeuw te huren van de gemeente indien voldoende gemeenten naar De Watergroep overstappen, wat zoals het er nu naar uitziet het geval zal zijn.

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 sep 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief