SINT-PIETERS-LEEUW - Meerderheid belast de toekomst

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Meerderheid belast de toekomst

Gemeenteraad_2013
EP

 Het budget 2018 is het laatste budget van de huidige bestuursploeg. In exploitatie werd het budget dus in verdere continuïteit opgesteld en worden de reeds gestarte initiatieven verdergezet. Langs ontvangstenzijde hanteert het bestuur een ongewijzigd beleid wat betekent dat de belastingen niet stijgen. Het exploitatiebudget 2018 sluit daardoor met 35,9 mio uitgaven t.o.v. 39 mio ontvangsten.

In de exploitatie-uitgaven gaat 45 % van het voorziene budget naar personeelskosten. De voorziene toelagen bedragen 9,4 mio waarvan 3.210.000,00 euro voor het OCMW en 3.902.200,00 euro voor de politiezone Zennevallei. Beide besturen blijven op deze manier binnen de reeds voorziene bedragen in het vorige meerjarenplan.

In 2018 zullen de financiële en juridische transacties m.b.t. de dossiers uittreding Vivaqua, toetreding Watergroep en overdracht van het saneringsnet zich realiseren. Dit resulteert in een positieve cashflow voor de gemeente. De laatste 4 jaren hebben wij onze investeringen met eigen middelen betaald. Door het systematisch aflossen van onze uitstaande leningen, is de schuldenlast hierdoor gedaald, en door de positieve cashflow uit bovenvermelde dossiers, is de verwachting dat de gemeente ook in 2018 geen nieuwe leningen zal moeten aangaan om de geplande investeringsuitgaven te financieren.

De totale investeringsuitgaven bedragen 22,2 mio en de ontvangsten 20,5 mio, De afwikkeling van het waterdossier heeft een grote invloed op deze bedragen: een uitgave van 11.150.000,00 euro voor waterleidingsnet en saneringsdossiers en in ontvangsten 18.260.000,00 euro voor de overdracht van de netten aan de nieuwe operatoren. Per saldo dus een positieve opbrengst van 7.110.000 euro.

De overige investeringsbudgetten voor 2018 bedragen 11 mio euro waarvan de grootste/belangrijkste projecten zijn: Subsidie herinrichting oud gemeentehuis Vlezenbeek: 500.000.; aankoop uitbatingszetel Vivaqua aan de Alsembergsesteenweg: 700.000; heraanleg Kreperlaan (inclusief rioleringen): 616.000; fietspad Galgstraat: 285.000.; aandeel gemeente in Hoogstraat: 168.000 (bijkomend); aterbeheersingsplan: 800.000.; ppenbare verlichting LED: 950.000 euro (o.a. Fabriekstraat); cameraplan : 120.000; Infrastructuur voetbal Vlezenbeek: 600.000; vernieuwing pastorie Vlezenbeek: 450.000.; restauratie Sint Pieterskerk: 1.500.000 (waarvoor 1.200.000 subsidies wordt verwacht); verbouwing school Den Top: 1.670.000 (waarvoor 70 % subsidie capaciteitsmiddelen).

Daarnaast zijn natuurlijk ook de reguliere onderhoudsinvesteringen gepland voor voetpaden (350.000) en wegenwerken (asfaltering: 200.000; onderhoud 300.000; onvoorzien onderhoud: 40.000).

NVa – CD&V meerderheid belast de toekomst!

In september had de Open Vld fractie reeds een analyse gemaakt van 5 jaar NVa-CD&V bestuur. Hun conclusie was dat er na 5 jaar bestuur weinig gerealiseerd of veranderd was.

Maar wat blijk nu, de laatste gemeenteraad van 2017, het allerlaatste moment waarop er nog grote projecten kunnen doorgejaagd worden, is het een feit.

Kathleen D’Herde (Open VLD); “De NVa – CD&V meerderheid belast de volgende legislatuur met een enorme schuldenlast, toch als de projecten allemaal worden gerealiseerd. Neem nu de renovatie van het gemeentehuis voor €7,5 miljoen. De Open Vld fractie is er ook van overtuigd dat er moet gerenoveerd worden, zeker op het vlak van verwarming. Maar het plan dat de meerderheid voor ogen heeft, is een compleet nieuw gemeentehuis. Dit vinden we absoluut niet nodig want er werden reeds renovatiewerken uitgevoerd de laatste 10 jaar. Zo is de raadzaal en trouwzaal volledig vernieuwd, maar ook de ramen en het dak werden vervangen. Gaan we dit dan nu allemaal teniet doen? Dit zou zonde zijn! De Open Vld fractie heeft zich dan ook onthouden omdat we wel voor renovatie zijn maar op een veel kleinere schaal. We kunnen ons zeker niet vinden in een luxe-project waarvan de lasten worden overgedragen op de volgende generatie”.

Voor de renovatie van de pastorij van Vlezenbeek voorziet men € 650.000. Open VLD heeft zich van bij het begin van dit dossier verzet tegen deze plannen. Eerst en vooral heeft de gemeente dit gebouw in erfpacht, maar de meerderheid doet er wel de kosten aan. Zijn deze maatregelen echt nodig? Zitten de verenigingen in Vlezenbeek hier nu echt op te wachten? Volgens de Open Vld fractie niet!

Anderzijds hebben is er  het dossier van de voetbalinfrastructuur in Vlezenbeek. Katkleen D’Herde: “Hier werd een mooi voorstel gedaan door Ark-Architecten om een nieuwe voetbalaccomodatie te zetten voor SK Vlezenbeek. De kostprijs is niet niks, nl. € 741.000, ruim boven de raming van € 600.000. Maar wat heeft men dan beslist, om hier toch nog wat oude gebouwen, die nu al niet meer in goede staat zijn, te behouden en dienst te laten doen als materiaalberging. Dit vinden we dan een gemiste kans. Je maakt zo’n mooi project maar gaat dan op € 50.000 kijken en binnen een aantal jaar sta je dan terug voor kosten. Maar ja, dat is dan terug voor het nageslacht zeker? Nu denken we dat SK Vlezenbeek ook nog wat geduld zal moeten hebben want in het budget 2018 is er maar €600.000 voorzien . De Open Vld fractie hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van deze plannen.”

ONDERWIJS

Kathleen D’Herde: “Reeds jaren verwijt de schepen van onderwijs de vorige schepen ervan niks te hebben gedaan tegen het capaciteitsprobleem in onze gemeentelijke scholen. Nu reeds enkele jaren vragen wij de cijfers op maar tot op vandaag moeten we stellen dat deze waarschijnlijk niet voor handen zijn want we hebben deze nog niet gezien. Maar wat stellen we dan vast? Dat de NVa-CD&V- meerderheid geïnvesteerd heeft ter waarde van €750.000 in de aankoop van een grond in het project Kanaaltuinen voor de bouw van een nieuwe basisschool door Sint-Lutgardisschool. Maar langs de andere kant is er een gemeentelijke school ‘Populierke’ die heel wat infrastructuur problemen heeft waar maar losjes wordt over gegaan. De problemen wordt met lapmiddeltjes opgelost maar op lange termijn voorziet men geen oplossing.Men voorziet wel om de oude gebouwen van Den Top te verkopen voor een woonproject. Dit gebouw zou mits de juiste renovatie, waar de huidige meerderheid blijkbaar toch steeds wil mee uitpakken, een juiste aanzet zijn geweest om het capaciteitsprobleem, indien dit er al zou zijn, op te lossen. Dit samen met andere dringende noden, zoals kinderopvang, zouden heel snel kunnen worden opgelost. Maar de NVa-CD&V meerderheid wenst dit gebouw te verkopen. De Open Vld fractie stelt zich hier ernstige vragen bij, zeker omdat omliggende bouwaanvragen herhaaldelijk werden afgekeurd en ook omdat plots beslist wordt om de gemeentelijke loods die er aanhangt niet mee te verkopen. Wij vermoeden dat de potentiële koper die de meerderheid heeft hier inspraak in gehad heeft en het verkoopdossier op maat is geschreven. De Open Vld fractie heeft dan ook tegen gestemd voor de verkoop van Den Top aan de Topstraat”.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 dec 2017
Felix Merckx
Ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief