Expo ‘Verhalende Draden’ in Coloma in LEEUW

C21

Expo ‘Verhalende Draden’ in Coloma in LEEUW

Dsc_000_9
Expo ‘Verhalende Draden’ Foto ingezonden
 

Jeanine Billens en de artiesten van haar Atelier nodigen het publiek uit om de verhalen te ontdekken rond hun textielcreaties. Kant maakt deel uit van ons rijk patrimonium en mag niet verloren gaan. Maar deze textielkunst gaat verder dan de traditie: de experimenten met materialen, kleuren, vormen en ruimte confronteren de kijker met de wegwerpmaatschappij. De verbondenheid met de natuur staat centraal in deze vernieuwende werken.

Jeanine Billens: “Ik ben al jaren gepassioneerd bezig met textiel en hedendaagse kant. Kant maakt deel uit van ons rijk patrimonium en mag niet verloren gaan.
Een héél toepasselijk gedicht van Geert van Istendael wil ik hier graag citeren!
Men neme vrouwenhanden, Brabants liefst.

Zij klossen met gestrengde linnen snoertjes, zeshoeken, nog net zichtbaar.
Op mazen, niets haast, laten zij de ijlste ijsbloem bloeien, op draadsel, drosjelgrond voor mouw en bies.
Brusselse vrouwen schonken aan de wereld het allerfijnste draadje van hun taal die kantwerk is. Ach was.
Nu museaal.

Je kan werken ontdekken van de volgende artiesten:
Colette Bertin, Luce Mertens, Solange Moeschal, Margotte Van Lierde, Jeanine Billens.

  • Colette Bertin, gelezen lerares plastische kunsten, genoot een klassieke kantopleiding aan "l'Ecole Dentelle de Binche". Zij volgde hedendaagse kant aan de Academie van Sint-Truiden.

  • Luce Mertens is criminologe van opleiding en toonde reeds vroeg artistieke interesse. Zij volgde verscheidene textielcursussen o.a. weven, borduren, vlechtwerk, vilten,...

  • Solange Moeschal volgde snit & naad en (haute)-couture. In haar vrije tijd volgde ze de kant en textielopleiding aan de S.A.B.K. De Meiboom in Halle.

  • Margotte Van Lierde is ingenieur van opleiding en heeft les in een Freinet-school. Zij volgde kant en textiel aan De Meiboom in Halle.

  • Jeanine Billens was lerares kant en textiel aan De Meiboom in Halle. In 1999 stichtte ze haar Atelier in Brussel. Zij is de drijfkracht in deze groep.

    Er is een wederzijdse bestuiving door uitwisseling van ideeën. In de groep worden niet alleen maatschappelijke problemen besproken maar waar mogelijk leggen we lichte humor in ons werk, met een knipoog naar de leek. De rode draad in ons materiaalgebruik is hoogstwaarschijnlijk 'recyclage' hetgeen verrassende resultaten geeft.

    Wanneer? 16 augustus – 9 september, van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Zaterdag en zondag van 13.30 tot 17 uur.
    Waar? Colomakasteel, J. Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw

    Groepen op aanvraag: 02 532 04 17. Gratis toegang. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2018
Marc Sluys
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief