De herdenkingen rond WOI in LEEUW bereiken hoogtepunt

C21

De herdenkingen rond WOI in LEEUW bereiken hoogtepunt

Rink_5
De graven kregen een bloem. Foto ingezonden
 
Inhuldiging_standbeeld_rink_jaren__30
De foto van toen wordt herhaald. Foto ingezonden
 

De herdenkingen rond WOI leverden de voorbije jaren al mooie activiteiten op en kennen in november 2018 haar orgelpunt. Op maandag 29 oktober werden om 14 uur bloemenkransen neergelegd op de belangrijkste symbolische plekken in de gemeente.

 

Jan Desmeth, schepen van Erfgoed: “Het college van burgemeester en schepenen hield eraan om net voor Allerheiligen 2018 en net voor de 100ste herdenkingsverjaardag van de wapenstilstand op 11 november 1918 een signaal te geven opdat het verleden nooit vergeten zou worden. Wij legden een krans neer op een burgerlijke herdenkingsplek van de grootte oorlog in elke wijk en deelgemeente. De kerkfabrieken deden dit op de religieuze locaties, waar gesneuvelde soldaten herdacht worden. Op zondag 18 november 2018 nodigen we alle inwoners uit voor de slotplechtigheden, onder andere aan het gerestaureerde oorlogsmonument voor de bibliotheek aan de Rink.”

 

Ook de graven van de oud-strijders werden letterlijk in de bloemetjes gezet. Ieder graf kreeg een bloemetje.

 Vrijdag 9 november: vredesmomenten

 Op 9 november om 11 uur houden verschillende scholen in Sint-Pieters-Leeuw een herdenkingsplechtigheid. De leerlingen en directie van Wegwijzer, Ave Maria, Sint-Stevens, Sint-Lutgardis, Jan Ruusbroec, Den Top en Don Bosco organiseren elk in de buurt van de school een plechtigheid. Leerlingen zullen er teksten voorlezen, klaprozen planten en een minuut stilte houden.

 Zondag 18 november: slotdag herdenking WOI

 Op zondag 18 november sluiten we alle herdenkingsmomenten rond de Eerste Wereldoorlog officieel af.

 Om 11 uur is er in Kasteel Coloma de voorstelling Klapzoen: een mijmerend duel tussen de oorlogspoëzie van dichter Geert Vanhassel en de klanken van het fabuleuze saxofoonkwartet Anemos.

 De gemeentelijke werkgroep voor  Streek- en Volkskunde stelt om 14.45 uur een nieuw Lewe-nummer voor dat handelt over de situatie in onze gemeente tijdens de jaren 1914-1918. Het boek schetst het leven in de gemeente tijdens de Duitse inval en gedurende de oorlogsjaren.

Om 15 uur roepen we alle Leeuwenaren op om te verzamelen rond het herdenkingsmonument van de oud-strijders, vóór de bibliotheek (Rink 2).

Op de prachtige foto die intussen bijna 100 jaar geleden werd gemaakt, zien we dat zowat het hele dorp verzamelde rond hetzelfde monument. Het toont de impact die de oorlog naliet. We willen de foto van toen opnieuw maken, dus hopen we op jullie massale aanwezigheid.

Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia zal het gerestaureerde beeld opnieuw worden ingehuldigd. Acteur Charley Pasteleurs vertolkt tevens enkele korte fragmenten over de oorlog.

 

Op hetzelfde moment wordt ook een splinternieuw gedenkteken onthuld: HOOP. In opdracht van het bestuur ontwierp Monik Thibaut een nieuw gedenkteken dat wil focussen op een hoopvolle toekomst. Tot slot wordt er door het gemeentebestuur een drankje aangeboden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief