DATS 24 opent nieuw tankstation in SINT-PIETERS-LEEUW
Vandaag opende DATS 24 samen met Schepenen Jan Desmeth (Mobiliteit en Verkeer) en Paul Defranc (o.a. Milieu) haar 127e tankstation in Sint-Pieters-Leeuw. Meteen ook de opening van de 66e CNG-locatie van DATS 24. Deze opening is één van de eerste van de reeks van 25 nieuwe CNG-stations die de brandstofleverancier van Colruyt Group aankondigde tijdens het voorbije autosalon. Het nieuwe CNG-station is ook voor de gemeente Sint- Pieters-Leeuw welgekomen gezien de uitdrukkelijke vergroening van de gemeentevloot.
Rijden op aardgas is aardig in opmars
DATS 24 zet de markt stevig in beweging. Naast Sint-Pieters-Leeuw voorzien ze de komende periode nog openingen in o.a. Basecles, Eupen, Sint-Truiden, Tienen, Ronse, Wommelgem, Thuin, Haasrode, Mechelen, Courcelles en Ath. Andere speler op de markt zoals Pitpoint en Enora voorzien nieuwe CNG-stations dit jaar in Laakdal, Eindhout, Perulwez, Lommel en Kortrijk. Ook in Europa is CNG aan een steile opmars bezig, met ambitieuze uitbreidingsplannen in onder meer Frankrijk (+250), Spanje (+300), Duitsland (+1.000) en Italië (+300).
Inwoners Sint-Pieters-Leeuw kunnen hun mobiliteit vergroenen
Wie op zoek gaat naar een nieuwe wagen stelt zich terecht vragen bij de keuze voor een diesel- of benzinewagen. De wil tot vergroenen is steeds nadrukkelijker aanwezig. Een absolute voorwaarde daarbij is niet te hoeven inboeten aan comfort en gebruiksgemak. Bovendien zijn weinigen bereid meer te betalen voor een propere wagen. “Net daar zit de kracht van rijden op aardgas of CNG”, aldus Maarten Van Houdenhove, PR- Manager van DATS 24. “We moeten blijven inzetten op de verbetering van luchtkwaliteit. De automobilist wil wel vergroenen, maar met behoud van z’n gekende comfort en zonder meerkost. Zeker CNG-wagens bieden het grote voordeel van én goedkoper én overal inzetbaar te zijn én een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving”, vertelt Van Houdenhove.
Groene mobiliteit essentieel voor gemeente Sint-Pieters-Leeuw
Schepen van milieu Paul Defranc: “Duurzame mobiliteit zoekt in ons klimaatplan een evenwicht tussen bereikbaarheid, economie, leefmilieu en klimaat. Het draagt bij aan een betere luchtkw aliteit (fijn stof, NOx), een hogere verkeersveiligheid en minder geluidsoverlast. Een CNG-station op ons grondgebied heeft hierin z’n rol te spelen” ”
Iedereen kan voor een propere wagen gaan
Schepen Mobiliteit en Verkeer Jan Desmeth vult aan: “We gaan zelfs een stap verder. Momenteel onderzoeken we de aankoop van een nieuwe bus voor ons leerlingenvervoer. En dan denken we ook aan een CNG-bus. Rijden op aardgas stoot tot 31% minder CO2 uit en vermindert de uitstoot van fijn stof en NOx met zo’n 75%. Dat betekent een serieuze verbetering van de luchtkwaliteit. Daar waar aardgaswagens niet duurder zijn dan diesel en benzine wat aankoop en verbruik betreft, heb je voor een CNG bus wel een meerkost. We gaan nu onderzoeken hoeveel die exact bedraagt ten opzichte