Nieuw streekbierenfestival van het Pajottenland verwelkomt 14 brouwerijen

C21

Nieuw streekbierenfestival van het Pajottenland verwelkomt 14 brouwerijen

Pajot_ale_land
14 brouwerijen laten hun kunnen proeven. Foto © Marc Sluys
 

Op zaterdag 4 mei 2019 wordt voor de eerste maal het streekbierenfestival Pajot Ale Land georganiseerd. Dit evenement focust op de ambachtelijke bieren van microbrouwerijen uit het Pajottenland en omstreken. De deelnemende bedrijven zijn Angerik (Dilbeek), Belfort, (Sint-Martens-Lennik), Belgoo (Sint-Pieters-Leeuw), Crystalstick (Herne), De Koperen Markies (Asse), Den Houten Molen (Essene), Den Herberg (Buizingen), Dok's (Asse), 4Pajot (Vlezenbeek), Kasuta (Essene), Lambiek Fabriek (Ruisbroek), Sako (Pepingen) en Vrijstaat Vanmol (Eizeringen). Als speciale gast wordt brouwerij Alvinne uit het West-Vlaamse Moen verwelkomd. Het festival gaat door in een tent op het kerkplein van Eizeringen, aan het café In de Verzekering tegen de Grote Dorst te Eizeringen. De tapkranen gaan open om 16 uur en sluiten om middernacht.

 

Initiatiefnemer Erwin Vanmol startte drie jaar geleden zelf met een microbrouwerij: “Toen ik in de herfst van vorig jaar een bezoek bracht aan de internationale brouwersbeurs in Nurnberg, maakte ik kennis met een aantal collega’s uit onze streek. Al gauw rijpte het plan om samen een gezellig bierfestival te organiseren waarbij de ambachtelijke bieren van de microbrouwerijen uit het Pajottenland in de kijker worden geplaatst. De reacties van de collega’s waren zeer enthousiast. Een aantal brouwers hebben zich zelfs spontaan aangemeld toen ze de eerste berichten over het festival hadden opgevangen via sociale media”.

Heel wat van de deelnemende brouwerijen zijn trouwens vrij jonge bedrijfjes. De meesten bestaan namelijk nog geen 10 jaar. Vanmol: “Wat me de voorbije dagen in gesprekken opviel, is dat heel wat mensen, zelfs van onze eigen streek, sommige ambachtelijke producenten amper kennen. Het is dus een unieke gelegenheid om op één plaats kennis te maken met deze lokale brouwers en hun bieren.”

Voor meer info: www.pajot.be

Deelnemende brouwerijen

Angerik, Dilbeek

Belfort, Sint-Martens-Lennik

Belgoo, Sint-Pieters-Leeuw

Crystalstick, Herne

De Koperen Markies, Asse

Den Houten Molen, Essene

Den Herberg, Buizingen

Dok's, Asse

4Pajot, Vlezenbeek

Kasuta, Essene

LambiekFabriek, Ruisbroek

Sako, Pepingen

Vrijstaat Vanmol, Eizeringen

Alvinne, Moen

 

Pajot Ale Land in een notendop

Zaterdag 4 mei 2019 van 16 uur tot middernacht

14 brouwerijen

Op het kerkplein van Eizeringen

De toegang is gratis.

Voor meer info: www.pajot.be

 

Deelnemende brouwerijen

Angerik, Dilbeek
Brouwerij Angerik werd opgericht in 1997 in Zellik door Angelo Buyse en Erik Decuyper. De naam van de microbrouwerij is een samentrekking van hun voornamen. Voor beide schoonbroers was bierbrouwen een hobby die stilaan uit de hand liep. Van brouwen op 30 liter ging dit als snel naar 100 liter en daarna zelfs naar 1000 liter. Na enkele jaren verhuisde Angerik naar Dilbeek, waar Erik de brouwerij alleen verder uitbaatte.
Na enkele jaren barstte de brouwerij uit haar voegen. Erik kon dit moeilijk combineren met zijn hoofdjob.  Daarom werd in 2010 beslist om de productie te beperken en maar enkele brouwsels per jaar nog te maken. Eind 2015 kwam zijn zoon Sam in de zaak en onder zijn impuls werd een nieuwe start genomen. Een nieuwe start vroeg om een nieuw bier: “Dilleke”. De naam verwijst naar Dilbeek, waar het wordt gebrouwen.
www.angerik.be

 

Belfort, Sint-Martens-Lennik
Na een succesvolle carrière van meer dan 10 jaar, waarbij hij o.a. de marketing verzorgde van Belgische iconen als Spa en Passendale, koos Lennikenaar Philip Vandaele er voor om zelf zijn eigen Belgisch merk te lanceren. Daarvoor ging hij niet over één nacht ijs. Philip startte in 2011 een brouwopleiding in Brussel en behaalde er 3 jaar later zijn diploma.
De Belfort-bieren zijn gebrouwen met 100% Belgische hop. Na een eerste erkenning op de Brussels Beer Challenge in 2016, vielen zowel Belfort 8° als Belfort 9° Bruin in 2018 in de prijzen met een gouden en zilveren medaille op de prestigieuze International Beer Challenge in London.
www.belfort.beer

 

Belgoo, Sint-Pieters-Leeuw
Belgoo is een Belgische brouwerij die gevestigd is te Zuun, een gehucht van Sint-Pieters-Leeuw. Belgoobeer was oorspronkelijk een bierfirma, die door Jo Van Aert werd opgericht in 2007. Jo brouwde de bieren zelf in Brasserie La Binchoise te Binche. In oktober 2013 kon hij een deel van de gebouwen van de vroegere drankenhandelaar BVS kopen in Sint-Pieters-Leeuw. De gebouwen werden gerenoveerd en er werd een nieuwe brouwerij in ondergebracht. In 2014 werd er van start gegaan met brouwen.
www.belgoobeer.be

 

Crystalstick, Herne
Na jaren van passie voor het bier, onze streek, goede producten en na een opleiding te hebben genoten in het COOVI stampte Kurt Marcelis uit Herne Crystalstick uit de grond. Aanvankelijk werden alle Crystalstick-bieren door Kurt gebrouwen in het Craywinkelhof te Lubbeek met de hulp van brouwmeester Luc Pauwels. Sinds 2 jaar brouwt Kurt zijn bieren evenwel in een eigen smaakatelier. Daar worden nieuwe recepten ontwikkeld en wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe smaken.
www.crystalstick.beer

 

Den Houten Molen, Essene
De naam van deze huisbrouwerij verwijst naar houten windmolen die in 1858 door Martinus van de Putte aangekocht werd. Deze molen was een onderkruier: het hele molenlijf moest in de goede windrichting geplaatst worden. De molen en het bijhorende molenaarshuis stonden op de grens van Asse en Essene. De laatste molenaar was Guillam De Smedt. Hij liet de molen slopen. Zoveel jaren later draagt Johnny Delplace zijn bier graag op aan deze mooie windmolen van weleer. Den Houten Molen brouwt een goudblonde Belgische tarwetripel. Dit bier een alcoholpercentage van 9% werd in 2012 voorgesteld als Affligems ambassadeursbier. Een jaar later besliste ‘bierarchitect’ Johnny Delplace dit bier in een nieuw jasje te steken. Hij verlaagde het alcoholpercentage naar 7,5% alc. vol. en noemde het bier Rangske.

 

Den Herberg, Buizingen
Op 1 februari 2007 openden Bart Devillé en Ann Heremans café ‘Den Herberg’. Aanvankelijk was het echter niet de bedoeling een café uit te baten. Dit idee is langzaamaan ontstaan. Ann en Bart kochten het gebouw in 2000 aan om er een brouwerij in op te starten. Stilaan groeide het idee om de ambachtelijk gebrouwen bieren ook zelf te verkopen. Ruimte was er voldoende en mits enige grondige aanpassingswerken was het café nog voor de brouwerij af. Eén jaar na de opening van het café was ook de brouwerij klaar voor productie.
http://www.denherberg.be

 

De Koperen Markies, Asse
De regio Asse-Affligem-Aalst behoort tot de oudste hopregio’s van België. Oorspronkelijk was het Hugo Mertens’ bedoeling om de brouwerij “De Koperen Duvel” te noemen omdat “Den Hopduvel” symbool stond voor hevige winden die Asse konden teisteren in de maanden juli en augustus. Maar tijdens de registratie van de bedrijfsnaam tekende een niet nader genoemde brouwerij verzet aan. Er werd beslist om een andere naam te kiezen. Aangezien de brouwer gevestigd is in een straat die in vroegere tijden “Marquis Dreef” noemde, werd voor deze benaming geopteerd.
De Koperen Markies staat voor pure en smaakvolle bieren op basis van een rijk pallet van mouten en granen, verschillende hopsoorten, gist, water en kruiden. De Koperen Markies  streeft ernaar om zoveel mogelijk regionale kwaliteitsproducten, zoals hop uit Asse en omstreken, vruchten, bloemen... te verwerken. Op dit ogenblik wordt nog gebruik gemaakt van brouwinstallaties die gehuurd worden bij collega–brouwers. Het is de bedoeling om in de toekomst een eigen bierbrouwerij in gebruik te nemen.
www.dekoperenmarkies.be

 

Dok's, Asse
Met de oprichting van Brouwerij Dok’s wou Filip Meert de traditie van de kleinschalige brouwerijen en de lokale hopcultuur mee in stand houden. Hij brouwt zijn bieren met uitsluitend natuurlijke grondstoffen en volgens traditionele brouwprocessen.
Brouwerij Dok’s ligt pal op de grens van Asse en Affligem. Met haar vruchtbare leemgronden was deze streek de grootste en oudste hopstreek van Vlaanderen. Velden vol hopstaken bepaalden er jarenlang het landschap. Brouwerij Dok’s wil deze geschiedenis mee van onder de grond halen en brouwen met zelfgeteelde hop.
www.doksbier.be

 

4Pajot, Vlezenbeek
Brouwerij 4Pajot werd opgericht in 2013 door 4 Pajotten: Raymond De Saegher, Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Frederiek Bouljon. Vandaar ook de naam 4Pajot. Raymond had toen al een ruime ervaring als technicus in de bierfermentatie, via een opleiding in COOVI Anderlecht. Nu ontwerpt en brouwt Raymond bieren voor foodpairings, verenigingen, trouw- en babybieren. De klant kan zelf meebrouwen en krijgt een korte brouwopleiding. Als ambassadeur van het Pajottenland worden zoveel mogelijk lokale producten gebruikt: hop, witloofwortel, tarwe,... Alle bieren worden zelf kleinschalig gebrouwen.
www.4pajot.be

 

Kasuta, Essene
Tijdens hunopleiding tot bierkenner in 2015 kregen Frank en Bart steeds meer en meer zin om hun eigen bier te gaan brouwen. Frank ging in de leer bij Alvinne terwijl Bart voor de opleiding bierbrouwer koos in Gent.
Deze ambachtelijke microbrouwerij wordt gerund door Frank en Bart. De proefbrouwsels worden gemaakt in de microbrouwerij die gevestigd is in het Hof Linthoudt, een 18de-eeuwse vierkantshoeve aan de Molenstraat in Essene.
Een voormalige stal en een paar oude biervaten, meer hadden ze niet nodig om te starten. Eerst met eenvoudige traditionele bieren. Nadien meer en meer niet alledaagse smaken die de smaakpapillen uitdagen maar toch mooi in balans zijn. 
Frank en Bart experimenteren graag met kruiden, exotische hoppen en ingrediënten die je niet direct met bier zou associëren. Hop (kasuta is de Babylonische benaming voor hop) speelt wel de eerste viool in het brouwproces. In elk van de bieren gebruiken ze een lokale hop.
www.kasuta.be

 

LambiekFabriek, Ruisbroek
Geuzeproducent LambiekFabriek is het initiatief van de drie vrienden Jo Panneels, Jozef van Bosstraeten en Stijn Ecker. Deze lambiekbrouwerij werd opgericht in 2016, na een experimentele fase van om en bij de 10 jaar.  LambiekFabriek brouwt traditionele lambiek bij brouwerij Belgoo in Sint-Pieters-Leeuw. Daarna laten ze deze vergisten en rijpen op Franse eikenhouten vaten in de Fabriekstraat in Ruisbroek. Hun Oude Geuze Brett-Elle, kwam eind 2017 op de markt. Sinds dit jaar heeft LambiekFabriek zijn eigen driejarige lambiek. In januari 2019 werd LambiekFabriek door de internationale bierwebsite Rate Beer uitgeroepen tot de beste nieuwkomer in het Belgische bierlandschap.
www.lambiekfabriek.be

 

Sako, Pepingen
Koen Christiaens heeft altijd een passie gehad voor ons Belgische gerstenat. Ooit kreeg hij op vaderdag een brouwpakket kreeg van zijn echtgenote. Hij begon zich te verdiepen in het brouwproces. Koen woont op een boerderij waar vroeger ook gebrouwen werd. Zelfs de oude toog met lambiek pompen is er nog. De kelders liggen vol lambiek, die binnen enkele jaren tot geuze zullen verwerkt worden. Koen heeft op dit ogenblik een brouwzaal met een capaciteit van 2,5 hectoliter. Hij krijgt bijstand van brouwerij Den Herberg. In de toekomst hoopt hij een brouwzaal te installeren van 30 hectoliter.
Sako produceert o.a. Bogaerden dubbele tarwe tripel en Bogaerden Dappersveld, een bier geproduceerd met de persresten van Dappersveld-druiven uit Elingen. Samen met appelboomgaard Dhaemer brouwt hij tevens een bier met de appel Primo.
www.brouwerijsako.be

 

Vrijstaat Vanmol, Eizeringen
Lange tijd bleef de bierpassie van cartoonist Erwin Vanmol beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het brouwen van bieren thuis en het ontwerpen van etiketten voor zowel Belgische als Amerikaanse brouwers. In 2016 vond hij in Eizeringen, vlakbij de oude Frankische dries van ’t Nelleken, een geschikte brouwlocatie en richtte hij de microbrouwerij Vrijstaat Vanmol op. Tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten en proefbrouwsels wordt Erwin bijgestaan door zijn brouwassistent Jan.
Het allereerste Vrijstaat-bier, Gronckel, is een ode aan de Lennikse advocaat Frans-Jozef De Gronckel die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Daarna volgde de Tripel Gronckel. Dankzij een crowdfundingcampagne slaagde Jan (toen nog maar amper 15 jaar oud en meteen de jongste professionele brouwer ter wereld) erin om een volmondig bier met een laag alcoholpercentage te lanceren. In de zomer van 2017 voegde het brouwersduo een saison aan hun aanbod toe. Later volgden nog de Quadrupel Gronckel en de kriek Heeten Heuzel.
www.vrijstaat.be

 

Speciale gast

Alvinne, Moen
Het West-Vlaamse Alvinne is een microbrouwerij met een brouwcapaciteit van 1200 hectoliter. Alvinne werd in 2004 een officiële brouwerij. Hun eigen giststam, 'Morpheus' genoemd, was de reden om te gaan experimenteren met gemengde gisting, resulterend in zure bieren. De hoofdmissie van Alvinne is nu om innovatieve zure bieren te creëren door een nieuwe stijl van Vlaamse blonde zuren door de gemengde fermentatiemethode te gebruiken. Je zou het de ontbrekende schakel kunnen noemen tussen Oud Bruin en Lambiek. Hierdoor kreeg Alvinne internationale aandacht en respect. Ze hebben al geëxperimenteerd met meer dan 30 verschillende soorten fruit, kruiden, planten, bessen, bloemen en groenten. Naast het zure assortiment heeft Alvinne een interessante lijst met bieren die zorgvuldig geselecteerde tonnen gelagerd worden, zoals cognac-, porto-, sherry-, calvados-, vermouth-, brandy- en wijnvaten.
www.alvinne.be

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2019
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief