SINT-PIETERS-LEEUW - Gemeente koopt correspondentie families Roose en Coloma
Op 15 juni 2019 kocht het lokaal bestuur Sint-Pieters-Leeuw op een veiling een collectie brieven aan van de families Roose en Coloma. Zij waren in de zeventiende en achttiende eeuw baronnen van Sint-Pieters-Leeuw en bewoonden daar het gelijknamige kasteel Coloma, het huidige culturele centrum van de gemeente en internationaal bekend vanwege zijn rozentuin.
De aangekochte briefwisseling dateert van circa 1690 tot 1760. In deze periode was het kasteel in handen van Philippe Frans Pierre Roose (†1751) en zijn echtgenote Marie Caroline Françoise van der Gracht (†1775). Philippe Roose was niet alleen de vierde baron van Leeuw maar ook schout van Mechelen, waar hij een soort politionele macht uitoefende. Hij drukte zonder twijfel zijn stempel op het domein van kasteel Coloma. De bouw van het koetshuis en de verlenging van de hoofddreef tot de Joseph Depauwstraat zouden van zijn tijd dateren. Het koppel kreeg samen één dochter, Eugenie Roose (†1762), die op haar beurt huwde met Karel Vital Alexander Coloma (†1758). Karel bekleedde een belangrijke positie aan het hof als kamerheer van keizerin Maria Theresia.
De brieven bieden een unieke inkijk in het zakelijke, professionele en persoonlijke leven van deze adellijke kasteelbewoners. Naast Leeuw waren Roose en Coloma ook heer van talloze andere domeinen verspreid over het huidige België. Om hun landgoederen te onderhouden en financieel te beheren was er een continue briefwisseling met lokale ondernemers en andere hoogwaardigheidsbekleders nodig. Leuke anekdotes over de aankoop van oorbellen en koosnamen voor hun kinderen brengen ons dan weer dichter bij het familieleven van deze edellieden. Ook de tijdsgeest van de zeventiende en achttiende eeuw wordt in deze brieven mooi weergeven. De angst voor de oorlogsperikelen en de voortdurende aanwezigheid van militaire troepen is een terugkerend onderwerp in de vele brieven.
Met deze aankoop komt Sint-Pieters-Leeuw in het bezit van een vijftigtal documenten die ons een glimp doen opvangen van het leven van een familie die bepalend was voor de geschiedenis van de gemeente. Het lokaal bestuur wil de brieven ook uitdrukkelijk openstellen voor onderzoekers of historisch geïnteresseerden en zal in de komende maanden en jaren verschillende initiatieven nemen om deze bronnen in de kijker te zetten.