SINT-PIETERS-LEEUW - Start automatische verwerking van de trajectcontroles
Vanaf 1 februari 2020 start de automatische verwerking van de trajectcontroles en worden de processen-verbaal voortaan in Gent opgesteld.
In 2015 plaatste de gemeente Sint-Pieters-Leeuw aan enkele invalswegen haar eerste ANPR-camera’s. Deze intelligente camera’s, die automatisch nummerplaten herkennen en signaleren, worden o.a. gebruikt voor politioneel werk (recherche, interventie …). Sinds 2018 worden ze in Ruisbroek eveneens gebruikt voor de controle op zwaar doorgaand verkeer. Om ook snelheids-trajectcontroles te kunnen uitvoeren, werden er in 2017 nog enkele ANPR-camera’s bijgeplaatst. Het Vlaams gewest plaatste er op de Bergensesteenweg (Zuun) en op de Lenniksebaan (gewestgrens-Juwet). De gemeente plaatste er op de Postweg (gewestgrens-Sint-Anna straat). Intussen werken deze trajectcontroles reeds enige tijd. Tot op heden, wegens problemen met de oplevering en de homologatie, helaas nog zonder automatische verwerking van de pv’s, maar hier komt nu snel verandering in.
Vanaf 1 februari 2020 zullen alle overtredingen automatisch vastgesteld worden in het gewestelijke verwerkingscentrum (GVC) van Oost-Vlaanderen, gevestigd in Gent.
Mark Crispel, korpschef van de politiezone Zennevallei: “Het GVC is een afdeling van de federale wegpolitie (WPR) waar de lokale politie beroep kan op doen voor het verwerken van de overtredingen die door automatisch werkende toestellen (camera’s) worden vastgesteld. De vaststellingen van de snelheidsovertredingen worden digitaal overgemaakt aan het GVC. Zij zorgen dan voor de verwerking, het opstellen van de pv’s en het opvolgen van de dossiers. Voor het beheer van de camera’s blijf de lokale politie verantwoordelijk.”
Luc Deconinck, burgemeester: "De trajectcontroles en de verdere automatische afwikkeling van de eventuele pv's zorgen ervoor dat de bemande controles op andere plaatsen - die nu minder aan bod komen - kunnen worden ingezet. Zo kunnen we effectief werk maken van veiliger verkeer in onze gemeente."
Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit: “Er zijn 3 onderdelen in het handhavingsbeleid rond snelheid. In Sint-Pieters-Leeuw passen we ze alle drie toe. De eerste is de sensibilisering met de borden, waar je snelheid op verschijnt samen met een korte boodschap. Deze borden verplaatsen we bewust regelmatig van locatie. Een tweede luik zijn de bemande snelheidscontroles van onze politiediensten. Een derde, en zeer efficiënte manier, zijn de trajectcontroles met ANPR camera’s. Het voordeel ervan is dat ze 24/7 operationeel zijn en dat bestuurders perfect vooraf weten waar ze staan, zodat ze de maximale snelheid respecteren over een langer traject. Ze hebben de grootste impact op het terrein. Onze diensten zijn op dit moment bezig om op basis van objectieve criteria te bepalen waar we de volgende 5 trajectcontroles zullen plaatsen tegen 2022.”
Het gemeentebestuur hoopt op 0 euro aan boetes, want dit zou betekenen dat iedereen zich aan de maximum snelheid houdt. Het is ook de reden waarom we de eerste maanden extra oranje informatieborden hebben aangebracht. 0 euro zou de ultieme bevestiging zijn dat de doelstelling op het terrein voor 100 % bereikt werd.