SINT-PIETERS-LEEUW - Concept “leefbaar Leeuw Centrum” toegelicht

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Concept “leefbaar Leeuw Centrum” toegelicht

Centrum_leeuw
 

Maandagavond 14 juni 2021 lichtte het gemeentebestuur - tijdens een digitaal infomoment voor alle geïnteresseerden - het concept toe waarmee het centrum van Leeuw opnieuw veiliger en leefbaarder zal worden. Het gemeentebestuur liet in haar kaarten kijken en gaf haar visie op een leefbaar centrum. Ze stond ook open voor feedback van zowel handelaars, scholen en inwoners. Na de zomer worden de knopen doorgehakt.

 

Olivier Huygens, schepen van mobiliteit: “Al 4 à 5 jaar broeden de ideeën en de voorstellen om iets te doen aan de drukke doorgang in het centrum van de Rink. In de meeste wijken en deelgemeenten gaat de hoofdweg niet door het echte centrum, maar net eromheen. In principe is dat aan de Rink ook het geval met de hoofdweg Edouard Rooselaersstraat – Galgstraat, die in het gemeentelijke mobiliteitsplan van 2012 als lokale wegen type 1 (verbindingswegen) zijn geselecteerd. In de praktijk wijzen tellingen echter uit dat er ongeveer evenveel verkeer door het centrum rijdt als via deze gemeentelijk hoofdwegen. Het concept om hieraan iets te doen en eveneens de bereikbaarheid van het centrum te garanderen, werd nu voorgesteld. Na de zomer hakken we de knopen dan definitief door.”

 

De belangrijkste principes van het voorgelegde concept zijn de volgende:

 

Busverkeer

Buslijn 170 is een succesvolle buslijn waardoor de meeste bussen accordeon-bussen zijn. Deze zijn eigenlijk te groot om door het centrum te rijden. We voorzien dat ze na het bedienen van het gemeentehuis via de Edouard Rooselaersstraat terugkeren om via de Galgstraat naar Pauwke te rijden. Hierdoor valt slechts één halte weg ter hoogte van de apotheek in de Joseph Depauwstraat. Reizigers zullen een extra halte krijgen tussen gemeentehuis en Kastanjedreef. Reizigers voor het centrum kunnen dan door de Kastanjedreef 270 meter te voet naar het centrum stappen. Het overleg met De Lijn over dit voorstel is lopende

 

Zachte weggebruiker

Het tweerichtingsfietspad dat er op dit moment is op een gedeelte van de Joseph Depauwstraat is te gevaarlijk. Fietsers worden verplicht twee keer over te steken en autobestuurders, die de parking aan Coloma verlaten of uit de Sint-Sebastiaanstraat komen, verwachten geen fietsers, die van rechts komen. In een centrum moeten fietsers hun plaats op de weg kunnen krijgen. Dat doen we via fietssuggestiestroken aan te brengen in beide richtingen en dit over de hele lengte van zowel de Joseph Depauwstraat als de Pastorijstraat. Het tweerichtingsfietspad op een gedeelte van de Joseph Depauwstraat wordt op die manier exclusief teruggegeven aan de voetgangers in plaats van het gedeeld gebruik vandaag.

 

Zone 30 met ANPR-trajectcontrole

Wanneer we de zachte weggebruiker een volwaardige plek willen geven in het straatbeeld, moet dit in veilige omstandigheden. Daarom wordt de hele doorgang zone 30. Omdat een zone 30 met enkel een verkeersbord geen realiteit wordt in het straatbeeld, voorziet het gemeentebestuur een ANPR-trajectcontrole. De doorgang door het centrum blijft dus in beide richtingen mogelijk, maar het zal wel verplicht aan een aangepaste snelheid zijn.

 

Om te vermijden dat een nieuwe sluiproute ontstaat langsheen het woonzorgcentrum en beide basisscholen, zal een derde ANPR-camera aan het einde van de Hendrik Vanhouchestraat geplaatst worden, zodat ook het traject van aan de rotonde van het gemeentehuis tot aan het einde van de Hendrik Vanhouchestraat veilig blijft.

 

Vrijdagmarkt

Op vrijdag willen we de markt verplaatsen naar de Pastorijstraat vanaf het gemeentehuis (parking blijft bereikbaar) tot net voor de huidige bibliotheek. Je zal dus rond de kerk kunnen rijden. Enkel en alleen op vrijdag zal de passage van de rotonde aan het gemeentehuis richting Pauwke afgesloten zijn van 12.30 tot 20 uur. Hierdoor komen de parkeerplaatsen op de huidige plaats van de markt opnieuw vrij voor kort-parkeren (blauwe zone 2 uur).

 

Bart Keymolen, schepen van openbare werken: “Als we na de zomer 2021 knopen doorhakken, willen we voor de zomer van 2022 klaar zijn met de uitvoering ervan. Naast aanpassingswerken voor bushaltes, zullen we de uitgang van de parking tussen bibliotheek en kunstacademie verplaatsen naar de Pastorijstraat. We geloven in dit concept omdat het een geheel van realistische maatregelen is dat de verschillende belangen verenigt.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief