Provincie breidt waterpreventieve maatregelen uit naar alle gemeenten

C21

Provincie breidt waterpreventieve maatregelen uit naar alle gemeenten

Scherm__afbeelding_2023-03-31_om_14
Voorbeeld van een waterkerend schot
 

 De provincieraad van Vlaams-Brabant breidde  het reglement voor waterpreventieve maatregelen uit naar alle gemeenten. Vlaams-Brabanders die in overstromingsgevoelige zones wonen kunnen, via een aanvraag van hun gemeente, provinciale subsidies krijgen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast. Voorbeelden van zulke werken zijn de plaatsing van waterdichte schotten aan deuren en ramen, verhogen van ventilatieopeningen, het afkoppelen van hemelwaterafvoer en riolering en het voorkomen van terugstroom van afvalwater vanuit de riolering dankzij terugslagkleppen.
​De provincie Vlaams-Brabant is de motor om overstromingen en wateroverlast aan te pakken en blijft investeren in grootschalige werken, zoals de aanleg van overstromingsgebieden. Maar wateroverlast kan niet alleen met deze maatregelen bestreden worden. Bij extreme weersfenomenen zal het nooit mogelijk zijn alle wateroverlast te vermijden. Er moet dus ook ingezet worden op het beperken van wateroverlast en -schade. ​
Op plaatsen waar het onmogelijk is om een gecontroleerd overstromingsgebied in te richten of waar erosiebestrijding niet voldoende is, gaf de provincie Vlaams-Brabant subsidies voor waterpreventieve maatregelen om waterschade bij overstromingen te vermijden in 5 gemeenten uit de prioritaire projectzones: Aarschot, Beersel, Linter, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw.
"Om nog meer mensen die op kwetsbare plaatsen wonen te stimuleren om individuele maatregelen te nemen tegen wateroverlast, gaan we vanaf 1 mei het subsidiereglement ‘waterpreventie’ uitbreiden naar alle Vlaams-Brabantse gemeenten. Let wel, het initiatief ligt bij de gemeente om een project voor individuele bescherming uit te werken en ondersteuning te vragen aan de provincie”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.
Het provinciaal subsidiereglement ‘waterpreventie’ biedt een gemeente die zijn inwoners ondersteunt om hun woning waterbestendig te maken, tot 50% subsidie, met een maximum van 7.500 euro per beschermde woning en tot 75.000 euro per project.

"We zijn blij dat we dankzij het provinciale reglement onze inwoners beter kunnen beschermen tegen wateroverlast", zegt Tania Roskams, schepen van milieu en waterlopen in Lubbeek. "Het is ook een mooie aanvulling op ons gemeentelijk hemelwaterplan dat we momenteel aan het opstellen zijn".


 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief