AstraZeneca zet schouders onder natuurpark Ruysbroeckveld in LEEUW

C21

AstraZeneca zet schouders onder natuurpark Ruysbroeckveld in LEEUW

Scherm__afbeelding_2023-12-02_om_21
 
Scherm__afbeelding_2023-12-02_om_21
 
Scherm__afbeelding_2023-12-02_om_21
 
Internationaal farmabedrijf wil belang van “propere” lucht in stadsomgeving onder de aandacht te brengen
 
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw gaat extra natuur creëren om zo het speel- en wandelplezier te vergroten, de luchtkwaliteit aan te pakken, en de lokale biodiversiteit te optimaliseren. Een van de natuurprojecten die daarbij grootschalig worden aangepakt, is Ruysbroeckveld, dat een toekomstige natuurpark zal worden, middenin een dichtbevolkte woonwijk in de Vlaamse Rand. Het wordt geen klassiek bos, maar een mooi park met een oppervlakte van 5 ha met o.a. speelzones en een Finse looppiste. De realisatie gebeurt met de steun van het strategisch project Zennevallei, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid en farmabedrijf AstraZeneca, dat vlakbij gevestigd is.
 
Voor het aanplanten van dit natuurpark krijgt de gemeente onder meer steun van farmabedrijf AstraZeneca. Op vrijdag 1 december steken de medewerkers namelijk zelf de schop in de grond tijdens een grootschalige aanplantactie. Een dag later, op zaterdag 2 december, zullen ook buurtbewoners de laatste bomen een nieuwe thuis geven. Zo komen er 3000 bomen in het natuurpark Ruysbroeckveld.
Het nieuw te creëren natuurpark is een samenwerking met Forest Fwd, dat gespecialiseerd is in bedrijfsbossen, en met het Strategisch Project Zennevallei dat meer groen wil creëren tussen huizen en bedrijven. Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, is alvast positief met de aftrap van het project.
“De plannen voor dit project waren al langer voorzien, maar kunnen nu van start gaan. En dan zijn we blij dat een bedrijf als AstraZeneca hier mee haar schouders onder wil zetten”, aldus burgemeester Jan Desmeth. “Samen zorgen we voor extra speel- en wandelplezier, frisse lucht en behoud van biodiversiteit. En dat is nog maar een begin, want Ruysbroeckveld is een evolutief park. Dat wil zeggen dat we gefaseerd nieuwe aanplantingen en inrichtingen voorzien. Zo komen er binnenkort een Finse piste en wandelpaden die aansluiten op wijken. In een latere fase komen er ook speelzones en ontmoetingsplekken.”
 
Met deze stap wil AstraZeneca het bewustzijn vergroten rond het belang van een goede luchtkwaliteit in onze steden. Wereldwijd voldoet slechts 3% van de steden aan de luchtkwaliteitsnormen van de WHO, en België kent een hoog aantal mensen met longziekten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een toename van 10% natuur binnen 1 km van een woonomgeving de gezondheidskosten per inwoner fors kan verminderen.
 
“Onze toewijding reikt veel verder dan onze geneesmiddelen”, zegt Keira Driansky, Country President van AstraZeneca BeLux. “We hebben duurzaamheid in elk aspect van onze organisatie geïntegreerd. Een dagelijkse dosis natuur - of het nu een lange boswandeling is of een ontspannen wandeling in een naburig park - is een perfect voorbeeld van een makkelijke én krachtige manier om ons algemene welzijn te verbeteren. Daarom willen we mee aan de kar trekken en realiseren we dit stedelijk natuurpark.”
 
Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd spreken alvast van een “schoolvoorbeeld” als het gaat over de aanpak van maatschappelijke uitdagingen aanpakken door privé-sector en overheden te laten samenwerken. “Door de krachten te bundelen, ontstaat er een win-win-win: voor de burger, de lokale overheid, en voor het bedrijfsleven zelf.”
 
Het toekomstige natuurpark Ruysbroekveld ontving ook belangrijke financiële steun voor het aankopen van de gronden vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid.
 
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Dankzij de vele projecten als park Ruysbroeckveld houden we de Vlaamse Rand groen en leefbaar. Het belang van natuur in je buurt valt niet te onderschatten. Bomen en natuur zorgen niet alleen voor gezonde lucht en ontspanning, maar dienen ook als speelruimte voor heel wat kinderen.”
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief