Leeuw blijft financieel gezond

C21

Leeuw blijft financieel gezond

Scherm__afbeelding_2023-12-22_om_22
 
Het meerjarenplan 2024-2026 werd op de gemeenteraad van 21 december 2023 goedgekeurd. Het bevat enkele aanpassingen om de lopende acties verder uit te werken binnen de vooropgestelde doelstellingen.  
In het laatste jaar van de bestuursperiode zitten naar goede traditie minder nieuwe initiatieven en wordt vooral zorg gedragen dat alle lopende initiatieven op een financieel gezonde wijze kunnen verdergezet worden. 
In het plan is er een exploitatieoverschot van gemiddeld 2,6 miljoen euro per jaar begroot over de jaren 2024, 2025 en 2026. Het is belangrijk om een gezonde begroting te hebben naar het einde van de legislatuur toe, zodat er voldoende beleidsruimte is bij de start van een nieuwe bestuursperiode. 
De loonkosten stijgen in 2024 netto met 0,5 miljoen omwille van nieuwe functies voor de nieuwe dienstverleningen. Denk maar aan de opstart van een nieuw kinderdagverblijf, een nieuw lokaal dienstencentrum en nieuwe assistentiewoningen. Een tweede rubriek is de stijging met 0,6 miljoen euro voor nieuwe functies in het kader van het plan samenleven en in het kader van het woonzorgcentrum. Netto is dat echter geen stijging voor de gemeente, aangezien het hier om gesubsidieerde plaatsen gaat. De inflatie en bijhorende indexaties vertegenwoordigen 0,7 miljoen euro.
In 2019 bedroegen de totale energiekosten voor het lokale bestuur 0,8 miljoen euro. Het duurste jaar was uiteraard 2022, waar dit bedrag zomaar even steeg naar 1,8 miljoen euro. Dankzij de gezonde buffers in het financieel beleid, werd deze extra kost opgevangen zonder impact voor onze inwoners. Inmiddels is de kost opnieuw gedaald en zullen we einde 2023 eindigen op circa 1,2 miljoen euro. De besparing door het doven van de openbare verlichting gedurende de 4 weekdagen van 24u tot 5u, bedroeg 0,15 miljoen euro. Zonder de besparing door het beperkt doven, zou de stijging niet 0,4 miljoen euro geweest zijn, maar wel 0,55 miljoen euro. Dankzij de gezonde financiën kan dit door de gemeentebegroting worden gedragen zonder impact op de inwoners.   
De lopende investeringen ten bate van onze inwoners worden verdergezet en afgewerkt. De gemeenteraad van 21 december 2023 keurde een aantal bijsturingen in de investeringsprojecten goed ten einde de verhogingen van geplande investeringen te financieren. 
Veerle Seré, schepen van financiën en begroting: “In 2024-2025 worden een aantal projecten voltooid.  In het oud-gemeentehuis Vlezenbeek kunnen we vanaf 5 maart 2024 wat lekkers eten of drinken.  Op 19 februari 2024 start het kinderdagverblijf Het Brabbelbos, het lokaal dienstencentrum De Wilg opent haar deuren na de paasvakantie en de 30 assistentiewoningen Zuunhof worden vanaf 1 juni in gebruik genomen. Daarnaast zijn er lopende projecten, waaronder de bouw van twee jeugdlokalen, de restauratie van de kerk van Ruisbroek, de renovatie van het gemeentehuis en de derde fase van restauratiewerken aan de kerk St-Pieter Rink."
Ondanks de uitdagingen van 2024 slagen we er in om een meerjarenplan voor te leggen dat voldoet aan de vereiste evenwichten. De Vlaamse overheid eist een positieve autofinancieringsmarge op 31.12.2025, zodat een volgende bestuursperiode met een gezonde begroting kan starten. 
Onze autofinancieringsmarge bedraagt + 355.000 euro, hetgeen prima is. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief