AstraZeneca bouwt verder mee aan natuurpark in Sint-Pieters-LEEUW
Ruysbroeckveld breidt verder uit met 2600 nieuwe boompjes
Het natuurpark Ruysbroeckveld in Sint-Pieters-Leeuw, dat vorig jaar in samenwerking met AstraZeneca werd gelanceerd, wordt dit najaar fors uitgebreid. Deze nieuwe fase brengt het park weer een stap dichter bij de volledige realisatie van een groene oase van 5 hectare in een dichtbevolkte woonwijk op slechts enkele kilometers van Brussel en van de kantoren van AstraZeneca. Dit project wordt getrokken door het Leeuwse gemeentebestuur, in samenwerking met de internationale farmaspeler AstraZeneca en Forest Fwd, het Strategisch Project Zennevallei en het Agentschap voor Natuur en Bos. Bedoeling is om zowel de biodiversiteit als de leefbaarheid van de buurt te verbeteren.
In Fase 1, afgerond in 2023, werden 2.700 bomen geplant door AstraZeneca-medewerkers en buurtbewoners. Dit najaar gaat Fase 2 van start, waarbij 2600 bomen – op een oppervlakte van circa 3,75 ha - zullen worden geplant om het natuurpark verder uit te breiden. De aanplantacties beginnen op vrijdag 22 november met opnieuw de vrijwillige inzet van AstraZeneca-medewerkers en gaan verder op zaterdag 23 november met de vrijwillige inzet van buurtbewoners.
Het natuurpark Ruysbroeckveld, temidden een woonbuurt in Sint-Pieters-Leeuw, draagt bij aan een gezondere en duurzamere omgeving, met veel aandacht voor luchtkwaliteit, biodiversiteit en ontspanning. Het park biedt niet alleen groene ruimte voor recreatie, zoals speelzones, wandelpaden en een Finse looppiste, maar ondersteunt ook de mentale en fysieke gezondheid van de buurtbewoners in de regio.
Gezondere planeet en gemeenschap
Burgemeester Jan Desmeth van Sint-Pieters-Leeuw ziet het project als een belangrijke voortzetting van een toekomstproject dat de leefbaarheid in de gemeente verder zal bevorderen: “Ruysbroeckveld is een cruciaal project voor onze gemeente. Niet alleen creëert het extra groen in een drukbevolkte omgeving, het maakt deel uit van een bredere visie om de leefbaardheid van onze gemeente te blijven bevorderen en bij te dragen tot een gezonde, natuurlijke omgeving. Mede dankzij de samenwerking met AstraZeneca en andere partners kunnen we blijven investeren in de toekomst van onze gemeenschap.”
Tijs Neutens, Corporate Affairs Director van AstraZeneca BeLux, licht toe hoe dit project past binnen AstraZeneca's bredere duurzaamheidsambities: “Bij AstraZeneca geloven we sterk in de positieve impact van natuur op de gezondheid. Dit project is een essentieel onderdeel van onze wereldwijde duurzaamheidsinitiatieven, waarin we streven naar een gezondere planeet en gemeenschappen. Door het creëren van groene ruimtes zoals Ruysbroeckveld dragen we bij aan zowel het welzijn van onze medewerkers als van de buurt waar we gevestigd zijn.”
Gezondheid van mensen is sterk verbonden met een gezonde samenleving en een gezonde planeet. AstraZeneca beschouwt het als zijn verantwoordelijkheid om duurzamer te ondernemen in de gehele keten, en ook hun partners te stimuleren hetzelfde te doen. Als wereldwijd bedrijf speelt AstraZeneca een rol bij het aanpakken van de grootste uitdagingen van onze tijd, van klimaatverandering tot toegang tot gezondheidszorg en ziektepreventie.
AstraZeneca’s duurzaamheidsstrategie, Ambition Zero Carbon, zet zich in voor een volledige koolstofneutrale bedrijfsvoering. Het Ruysbroeckveld-project is een concreet voorbeeld van hoe ons bedrijf op zowel lokaal als wereldwijd niveau actie onderneemt om de klimaat- en gezondheidsdoelstellingen te verwezenlijken.
Met deze stap wil AstraZeneca het bewustzijn vergroten rond het belang van een goede luchtkwaliteit in onze steden. Wereldwijd voldoet slechts 3% van de steden aan de luchtkwaliteitsnormen van de WHO, en België kent een hoog aantal mensen met longziekten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een toename van 10% natuur binnen 1 km van een woonomgeving de gezondheidskosten per inwoner fors kan verminderen.
Schoolvoorbeeld
Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd, een organisatie actief in bedrijfsbebossing, spreken alvast van een “schoolvoorbeeld” als het gaat over de aanpak van maatschappelijke uitdagingen door privé-sector en overheden te laten samenwerken. “Door de krachten te bundelen, ontstaat er een win-win-win: voor de burger, de lokale overheid en voor het bedrijfsleven zelf.”
De aanplant van het Ruysbroeckveld is een samenwerking tussen de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, AstraZeneca en Forest Fwd, het Strategisch Project Zennevallei en Agentschap voor Natuur en Bos, en wordt gesteund door de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid.
“Het nieuwe natuurpark vormt een buffer tussen de bedrijvenzone en de woonomgeving en is een groene stapsteen tussen de Zuunvallei en de Zenne” legt Ann Schevels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning, uit. "Dit is een mooie verwezenlijking van het Strategisch Project Zennevallei, gerealiseerd in samenwerking met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei."
Voor de inrichting van het park werd gebruikt gemaakt van de projectsubsidie Natuur in je Buurt van het Agentschap voor Natuur en Bos. Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns: “Dankzij de vele projecten als park Ruysbroeckveld houden we de Vlaamse Rand groen en leefbaar. Het belang van natuur in je buurt valt niet te onderschatten. Bomen en natuur zorgen niet alleen voor gezonde lucht en ontspanning, maar dienen ook als speelruimte voor heel wat kinderen.”
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 30 nov 2024
Marc Sluys | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 18 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Sluys | 13 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 13 nov 2024
Devogeleer Emile | 11 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Sluys | 04 nov 2024
Marc Colpaert/Marc Sluys | 10 okt 2024
Marc Sluys | 01 dec 2023