HALLE / PEPINGEN / BEERSEL / SINT-PIETERS-LEEUW / SINT-GENESIUS-RODE - Woonpunt Zennevallei bestaat 90 jaar

C21

HALLE / PEPINGEN / BEERSEL / SINT-PIETERS-LEEUW / SINT-GENESIUS-RODE - Woonpunt Zennevallei bestaat 90 jaar

Editiepajoit_halle_woonpunt_foto_merckx
Voorzitter Decoster en directeur Gutschoven kijken het boek met de stichtingsacte van de sociale huisvesting in Halle in. - Foto © Felix Merckx
 

Woonpunt Zennevallei viert op vrijdag 8 oktober ’90 jaar sociale huisvesting in Halle’. Over deze verjaardag spraken wij met voorzitter Oscar Decoster en directeur Karel Gutschoven.

De Halse huisvestingsmaatschappij werd opgericht op 9 september 1920 onder de naam “Maatschappij voor goedkope woningen en woonvertrekken”. Meer dan waarschijnlijk zijn zij de oudste huisvestingsmaatschappij in Vlaams-Brabant. Hun werkingsgebied bij de stichting was Halle, Lennik, Sint-Pieters-Leeuw, Ukkel en Sint-Genesius-Rode.
 
De oprichting kaderde in de periode van wederopbouw na de eerste wereldoorlog. Tijdens hun eerste jaren van bestaan bouwden zij verschillende wijken in Halle, Buizingen, Sint-Pieters-Leeuw en Buizingen. . Door de economische crisis en de tweede wereldoorlog was er tussen 1930 en 1950 geen activiteit in de bouwsector. In 1941 hebben ze wel de wijk Bollinckx aangekocht.
In 1959 werd dan herbegonnen met de bouw van de wijk Vogelweelde. Andere belangrijke verwezenlijkingen waren de inhuldiging van de kantoorgebouwen op Wielewaallaan (1968), de bouw van de wijk Windmoleken (1977-1982), de start van de fase in de Molenborre (1992-2005).
 
Het huidige werkgebied van Woonpunt Zennevallei omvat Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Sint-Genesius-Rode en Pepingen.
 
WACHTLIJST
Woonpunt Halle is beheerder van 1.650 woongelegenheden. De helft hiervan zijn appartementen. Voor het bekomen van een sociale woning is er een constante wachtlijst van 700 gezinnen.
 
Directeur Karel Gutschoven: “De Vlaamse Regering heeft ons opgelegd om tegen 2020 in ons werkgebied nog meer dan 1.000 woongelegenheden te bouwen. Of dat ons gaat lukken? Ja, als de gemeenten goed meewerken en indien we de nodige financiële middelen krijgen van de Vlaamse Regering.
 
Momenteel is Woonpunt Zennevallei nog bezig met een 40 tal projecten.De grootste hiervan zijn Ten Broek in Beersel, het Heuvelpark, in Bogaarden en in Lembeek. In de wijk Vogelweelde in Halle gaat men 6 woningen en enkele garages afbreken. In de plaats komen er 21 appartementen en een ontmoetingscentrum.
 
VIERING
“90 jaar sociale huisvesting in Halle” wordt gevierd met een academische zitting op het stadhuis.
 
Karel Gutschoven: “Wij vieren eigenlijk niet het 90 jarige bestaan, maar wij willen zowel van de provincie als van de Vlaamse Overheid vragen hoe de situatie vandaag juist is. Zij voorzien allemaal reglementen. De gemeenten zouden zelf een rol moeten opeisen in het woonbeleid. Zij stellen wel eisen maar ze geven ons niet de instrumenten”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief