PAJOTTENLAND – Affichecampagne tegen alcohol en drugs

C21

PAJOTTENLAND – Affichecampagne tegen alcohol en drugs

Dsc02207
 
Dsc02045
 
Dsc02055
 

Met een affichecampagne in de jeugdcafés en de jeugdhuizen willen de gemeenten in het Pajottenland werk maken van het voorkomen van alcohol- en drugsproblemen bij jongeren. Joke De Mil, de intergemeentelijke preventiemedewerkster voor alcohol en drugs werkte daartoe een project uit.

Mede door een provinciale subsidie van 42 000 euro kon de preventiemedewerkster een jaar geleden aan de slag in Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen. “Alcohol en drugs blijken ernstige maatschappelijke problemen waarbij heel wat ontsporingen kan voorkomen of verhelpen. In die zin wensten de deelnemende gemeenten dan ook te komen tot een ingebed lokaal drug- en alcoholbeleid”, aldus de Gooikse burgemeester Mochel Doomst, overigens voorzitter van de stuurgroep. “De aanwerving van een intergemeentelijke preventiemedewerkster sluit hier dan ook perfect bij aan.”
 
Uit haar uitgebreid takenpakket distilleerde de stuurgroep enkele concrete initiatieven waarvan de affichecampagne naar de jongeren toe als een prioriteit werd beschouwd. De campagne bestaat uit het uithangen van de vier weerhouden affiches enerzijds rond de thema’s verdovende, stimulerende en hallucinogene middelen en anderzijds rond het gebruik van middelen in het toilet. De campagne wordt overigens mede aan de jongeren bekend gemaakt door middel van bierviltjes die verwijzen naar de informatieaffiches.
 
Joke De Mil streeft met haar campagne duidelijke doelstellingen na : “Enerzijds willen wij jongeren het signaal geven dat ook de uitbaters van de deelnemende instellingen gekant zijn tegen druggebruik en overmatig alcoholgebruik. Anderzijds willen wij de jongeren ook de boodschap meegeven dat amusement ook kan zonder druggebruik en overdreven inname van alcohol”. In totaal nemen 19 cafés en jeugdhuizen uit de verschillende gemeenten deel aan de actie. De affiches, eigen ontwerpen van de preventiemedewerkster, worden van af nu dan ook verspreid in die instellingen. “De affiches zijn zodanig opgevat dat de jongeren een inspanning dienen te leveren om de boodschap en de informatie te ontdekken” besluit de preventiemedewerkster.
 
De betrokken gemeentebesturen hebben zich inmiddels geëngageerd om het project met de preventiemedewerkster voort te zetten. Zij stemmen in met een nieuw provinciaal subsidiereglement waarbij de provincie per inwoner een bijdrage verleent. De overige kosten worden verdeeld over de deelnemende gemeenten. Gedeputeerde Karin Jiroflée, die mede aan de wieg stond van het scheppen van preventiemogelijkheden ook voor de kleinere gemeenten, wist de provincieraad te overtuigen van het invoeren van het nieuw reglement voor alcohol- en drugpreventie waarbij intergemeentelijke samenwerking nadrukkelijk wordt vooropgesteld.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 dec 2024

archief