GALMAARDEN – Nieuwe Politieraad plechtig geïnstalleerd

C21

GALMAARDEN – Nieuwe Politieraad plechtig geïnstalleerd

Politieraad_feb_2013__editiepajot___3_
De Politieraad telt tal van nieuwkomers zoals Kristof Cattie (CD&V) voor Bever; Marc Deteye (CD&V), Sara De Pelsemaeker (CD&V) en Jonas De Boeck (N-VA) voor Galmaarden; Simon De Boeck (CD&V), Christa Dermez (Open Vld) en Carine Goubert (CD&V) voor Gooik; Paulette Debock (CD&V) en Eric Eeckhoudt (CD&V) voor Herne; Fried Ringoot (N-VA) voor Lennik en tenslotte Rudi Seghers (Open Vld) voor Pepingen. Herman Anthoons (CD&V) voor Gooik, Hilde Thiebaut (CD&V) voor Herne, Heidi Elpers (CD&V) samen met Erik O (N-VA) en Kelly Van Vlaenderen (Open Vld) voor Lennik en tenslotte Paul Baert (CD&V) voor Pepingen mogen dan weer een vervolg breien aan hun eerder zetelen in de Politieraad - Foto's © Deschuyffeleer
 
Politieraad_feb_2013__editiepajot___1_
De burgemeesters Luc Deneyer (CD&V) voor Bever, Pierre Deneyer (CD&V) voor Galmaarden, Michel Doomst (CD&V) voor Gooik, Kris Poelaert (CD&V) voor Herne, Irina De Knop (Open Vld) voor Lennik en Eddy Timmermans (Open Vld) voor Pepingen - Foto © Deschuyffeleer
 
Politieraad_feb_2013__editiepajot___8_
De Politieraad van de politiezone Pajottenland met als omschrijving de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen kwam voor de eerste keer samen in de nieuwe legislatuur - Foto © Deschuyffeleer
 

Installatiezitting
De Politieraad van de politiezone Pajottenland met als omschrijving de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen kwam voor de eerste keer samen in de nieuwe legislatuur. Naast de burgemeesters die van rechtswege lid zijn van de raad mochten de eerder in de gemeenteraden verkozen raadsleden na het onderzoek van hun geloofsbrieven  meteen ook hun eed afleggen. De Politieraad telt in totaal 23 zitjes. Als voorzitter van het Politiecollege werd de Gooikse burgemeester Michel Doomst overigens bevestigd als voorzitter van de Politieraad.

De nieuwe Politieraad
De Politieraad telt tal van nieuwkomers zoals Kristof Cattie (CD&V) voor Bever; Marc Deteye (CD&V), Sara De Pelsemaeker (CD&V) en Jonas De Boeck (N-VA) voor Galmaarden; Simon De Boeck (CD&V), Christa Dermez (Open Vld) en Carine Goubert (CD&V) voor Gooik; Paulette Debock (CD&V) en Eric Eeckhoudt (CD&V) voor Herne; Fried Ringoot (N-VA) voor Lennik en tenslotte Rudi Seghers (Open Vld) voor Pepingen.
Herman Anthoons (CD&V) voor Gooik, Hilde Thiebaut (CD&V) voor Herne, Heidi Elpers (CD&V) samen met Erik O (N-VA) en Kelly Van Vlaenderen (Open Vld) voor Lennik en tenslotte Paul Baert (CD&V) voor Pepingen mogen dan weer een vervolg breien aan hun eerder zetelen in de Politieraad.
Rekening houdend met de sowieso voorbehouden zitjes voor de burgemeesters Luc Deneyer (CD&V) voor Bever, Pierre Deneyer (CD&V) voor Galmaarden, Michel Doomst (CD&V) voor Gooik, Kris Poelaert (CD&V) voor Herne, Irina De Knop (Open Vld) voor Lennik en Eddy Timmermans (Open Vld) voor Pepingen betekent dit dat de Politieraad voortaan is samengesteld uit 15 CD&V-ers, 5 Open Vld-ers en 3 leden van de N-VA.
 
Stemgewichten
Voor de financiële aangelegenheden zoals de begroting en de jaarrekeningen bekomen de raadsleden per gemeente individueel een stemgewicht, dat bepaald wordt op basis van de jaarlijkse bijdrage en het aantal raadsleden per gemeente. In die verhouding beschikt de CD&V over goed 63 % stemgewicht, de Open Vld over 21,6 % en de N-VA over 15 %. De raadsleden kunnen in de politieraad zowel partijpolitiek als in louter gemeenteverband stemmen.
 
Informatie
Teneinde vooral de nieuwe politieraadsleden zich vertrouwd te laten maken met het functioneren van het korps, zet korpschef Mark Hellinckx op aangeven van voorzitter Michel Doomst binnenkort een informatievergadering en een geleid bezoek op in de centrale site in Kester. Op aandringen van de voorzitter zal de korpschef ook minstens één keer per jaar in iedere gemeente een informatiemoment rond het reilen en zeilen van het korps houden. De voorzitter oordeelt dat die momenten de vertegenwoordigingsplicht van de politieraadsleden in de gemeenteraden alleszins moeten ondersteunen.  
 
Deontologische code
Net zoals de politiemensen wordt voorgehouden, keurde ook de Politieraad een deontologische code voor zijn leden goed rond onder meer loyauteit, dienstverlening, integriteit en onpartijdigheid. Bij het afhandelen van klachten fungeert het Politiecollege als deontologische commissie.
 
Presentiegelden
De nieuw geïnstalleerde Politieraad legde meteen ook de presentiegelden vast. Zij worden behouden op het vast maximum bedrag van 194,70 euro per zitting. Een voorstel van Jonas De Boeck om de presentiegelden te verminderen tot op het minimum bedrag van 59,80 euro vond geen gehoor.
 
Begrotingscommissie
De commissie die moet waken over het conform zijn van de begroting met de regelgeving wordt uitgebreid met een lid van het Politiecollege. Naast de Lennikse burgemeester Irina De Knop stapt nu ook burgemeester Luc Deneyer van Bever in de begrotingscommisie.
 
Aankopen uitgesteld
Door de lopende klacht van het gemeentebestuur van Lennik tegen de eerder in de Politieraad goedgekeurde begroting voor 2013 kan de politiezone alsnog niet overgaan tot de geplande aankoop van een interventievoertuig (55.000 euro), een anonieme wagen (25.000 euro) en 12 werkstations (9.950 euro). Om die aankopen alsnog te kunnen realiseren dient nog gewacht op de goedkeuring van de begroting door de gouverneur. Voorlopig kan de politiezone dan ook geen uitgaven verrichten op haar investeringsprogramma.
De klacht vanuit Lennik draait rond de ernstige stijging van de gemeentelijke dotatie de voorbije jaren, de stijging van de totale patronale bijdragen, het ontbreken van een afdoende meerjarenplanning en het gebrek aan overleg en aan wederzijdse solidariteit van de andere gemeenten binnen de zone, zowel wat betreft politie als brandweer.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief