PAJOTTENLAND – Luid, luider, luidst, je oren zijn gevoeliger dan je denkt....

PAJOTTENLAND – Luid, luider, luidst, je oren zijn gevoeliger dan je denkt....

1_intergemeentelijke_preventie_gehoorschade_bib_hern_2020__2_
PAJOTTENLAND – Voorkomen van gehoorschade bij jonge kinderen via de bibs - © Deschuyffeleer
 
2_intergemeentelijke_preventie_gehoorschade_bib_hern_2020__3_
PAJOTTENLAND – Voorkomen van gehoorschade bij jonge kinderen via de bibs - © Deschuyffeleer
 
Intergemeentelijke_preventie_gehoorschade_bib_hern_2020__1_
PAJOTTENLAND – Voorkomen van gehoorschade bij jonge kinderen via de bibs - © Deschuyffeleer
 
Intergemeentelijke_preventie_gehoorschade_bib_hern_2020__4_
PAJOTTENLAND – Voorkomen van gehoorschade bij jonge kinderen via de bibs - © Deschuyffeleer
 

In de Hernse bibliotheek Petrus Naghel diende preventiewerker Bianca Vanreepinghen de bibliotheek-medewerkers, de communicatieverantwoordelijken en de voorzitters van de bib-beheerscomités van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen een flinke portie informatie op rond de oorzaken en de gevolgen van gehoorschade bij de jeugd. Met het jeugdboek ‘Mama laat haar oren uit’ van auteur Brigitte Minne en illustrator Tim Van den Abeele als leidraad wil ze in het bijzonder nu ook jonge kinderen wijzen op de gevaren voor het oplopen van gehoorschade.

Naast het reeds gangbaar preventiewerk ten aanzien van jongeren via lokale evenementen wil de intergemeentelijke preventiedienst Pajottenland thans eveneens de jongere doelgroep van kinderen vanaf 9 jaar tot 12 jaar op een ludieke manier attent maken op de gevolgen van gehoorschade. Daarom stelt de preventiedienst de vijf gemeentelijke bibliotheken in het Pajottenland het jeugdboek ter beschikking. Dat boek kan dan vanaf begin maart bij de start van de jaarlijkse jeugdboekenmaand al worden uitgeleend.
Luid, luider, luidst. Je oren zijn gevoeliger dan je denkt!
Steeds meer jonge mensen lopen gehoorschade op. Luide muziek ligt dikwijls aan de basis. In 'Mama laat haar oren uit' is dit echter een knallend vuurwerk waarbij het hoofdpersonage, de moeder van Merel, tijdens een oudejaarsuitje met haar gezin gehoorschade oploopt. Merel verhaalt dan het leven met een mama die slechthorend is. Het boek werd ondersteund door Ahosa vzw. Die ijvert voor de inclusie in de brede samenleving van slechthorende en dove personen. Bianca Vanreepinghen: “Ik kwam in contact met Ahosa tijdens een lezing waar het boek werd voorgesteld en ik was meteen te vinden om het ook op te pikken voor een initiatief in het Pajottenland”.
Ook bekende figuren zoals zanger Sean Dhondt en gewezen radiopresentator Michel Follet liepen gehoorschade op. Michel Follet schreef er trouwens het boek ‘Oorlog in het hoofd’ over. Sean Dhont op zijn beurt is ambassadeur van ‘De Tuut’ (www.detuutvantegenwoordig.be) een helpdesk voor personen met oorsuizingen. Beiden getuigen daarbij openlijk over het impact van gehoorverlies en hardhorigheid op iemands leven. Ook promoot de preventiewerker samen met de Vlaamse overheid de vertoning van de kortfilm 'Ruis' van Dirk Domen. De film is geïnspireerd op het verhaal van Dietrich die na jarenlang worstelen met chronische ruis- en pieptonen in 2009 jammer genoeg uit het leven stapte.
Bescherming
Wie zich echt goed wil beschermen tegen geluid kiest best voor gepersonaliseerde oordoppen. Daarvoor kan men terecht in een hoorcentrum. Ze zijn prijzig maar duurzaam. Voor jongere kinderen met nog kleine gehoorgangen zijn oorkappen dan weer de betere oplossing.
Daarnaast biedt ook het CM ziekenfonds, weliswaar in beperkte mate, gratis oordopjes aan in het kader van de campagne OORGASME. Daar kunnen organisatoren van fuiven terecht voor het gratis bekomen van oordoppen. Organisaties die naast dit aanbod nog extra oordoppen nodig hebben doen best een beroep op lokale sponsors.
Preventie
Zo wordt in de gemeente Pepingen het geluid op evenementen beperkt tot 95dB. Verder is er eveneens via de fuifkoffer van de gemeenten Herne, Pepingen, Lennik en Gooik een geluidsmeter ter beschikking. De preventiedienst voorziet spandoeken met een duidelijke boodschap en het Huis van het Kind Pajottenland heeft eveneens al een bericht verspreid naar de opvoeders in de streek om het thema te berde te brengen. En tijdens de zomermaanden zal ook de actie ‘Schatten van Vlieg’, die haar beslag krijgt via de intergemeentelijke samenwerking van de Jeugdregio Pajottenland, alvast de nadruk leggen op de gevaren van overmatig geluid.
Meer info via de facebookpagina van Intergemeentelijke Preventiewerker Pajottenland of via preventie@pajottenland.be of via Bianca Vanreepinghen op 054/31.35.43 of in de gemeentelijke bibliotheken via ellen.debroyer@gooik.be , nelly.wijns@herne.be , bibliotheek@lennik.be , isabelle.degauquier@galmaarden.be en bibliotheek@pepingen.be . De inwoners van Bever zijn in het kader van een samenwerkingsakkoord aangewezen op de bib van Herne. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 22 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020

archief