ezamenlijke PEPINGENse oppositie stelt permanente verkeersmonitoring voor
Gezamenlijke Pepingense oppositie stelt op de gemeenteraadszitting een permanente verkeersmonitoring voor minstens één jaar via volautomatische verkeerstellers van Telraam voor.
“Regelmatig hoort en leest de Pepingense oppositie bedenkingen, opmerkingen, meldingen en klachten over zwaar vervoer, sluipverkeer en overdreven snelheid langs onze landelijke wegen in verschillende deelgemeenten. Om mobiliteitsbeleid gefundeerd uit te werken zijn verkeerstellingen essentieel. De gezamenlijke oppositie stelde daarom tijdens de gemeenteraadszitting van november 2020 voor om samen te werken met Telraam”, aldus DVP-gemeenteraadslid Kristof De Cuyper. Dit is voorlopig de enige aanbieder op de Belgische markt die volgende aanbiedt : een burgergedreven dataverzameling via sensoren en een minicomputer, workshops voor deelnemende inwoners, een begeleidingstraject voor deelnemende inwoners en de gemeente, een helpdesk voor technische ondersteuning voor de gemeente, ondersteuning op vlak van communicatie en verkeersanalyse en een GDPR conforme verkeersmonitoring.
“Data wordt verzameld via het inschakelen van een netwerk van sensoren bij mensen thuis, gedurende minstens een jaar en gespreid over heel het grondgebied. Inwoners kunnen zich vrijwillig opgeven voor een volautomatische verkeersteller”, aldus CD&V-gemeenteraadslid Peter Van Cutsem. “Sensoren registreren de verkeersintensiteit van voetgangers, fietsers, auto’s en zwaar verkeer per rijrichting. Deze kwantitatieve data wordt per meetpunt online raadpleegbaar en ondersteunt beleidsbeslissingen” , aldus CD&V-gemeenteraadslid Suzanne De Cort. Geïnteresseerde inwoners worden begeleid om hun eigen volautomatische verkeersteller te installeren. Vervolgens wordt hij aan het raam gehangen, en het verkeerstellen kan beginnen. Het Telraam-toestel is een combinatie van een Raspberry Pi-microcomputer, sensoren en een lage-resolutiecamera. Het toestel wordt bevestigd aan de binnenkant van een raam op een van de verdiepingen met zicht op de straat. Om de verkeerstellingsdata meteen te kunnen doorsturen naar de centrale databank moet het toestel continu via Wi-Fi verbonden zijn met het internet. Omdat het toestel op elektriciteit werkt, is er ook een stopcontact in de buurt nodig.
De deelnemers leren zo over het verkeer in hun straat en helpen tegelijkertijd het beleid aan goede verkeerstellingen. “De verzamelde telgegevens zijn een waardevolle basis om te gebruiken in verkeers- en mobiliteitsplannen. Telraam-data kunnen ook gebruikt worden om de impact te meten van verkeerstechnische ingrepen”, aldus N-VA-gemeenteraadslid Gerda Claeys. Met de data kunnen infrastructuur, verkeerslichten en verkeersplannen efficiënter en beter worden gemaakt.