PEPINGSE cadeaubon mist effect niet
De Pepingse meerderheid reageert op de foutieve beweringen van de oppositie dat de Pepingse corona-cadeaubon niet bij de lokale handelaars terecht kwam. “We kregen vele positieve signalen over de lokale aanpak van de coronapandemie, zowel van burgers als van zelfstandigen. Jammer dat men hier politieke munt uit probeert te slaan met halve waarheden.”
Greta Cochez, schepen voor middenstand: “De Pepingse corona-cadeaubon was inderdaad van bij het begin al onderhevig aan discussie op de gemeenteraad. Dat mag en moet zelfs, al betreuren we dat men er nu probeert politieke munt uit te slaan met halve waarheden. De Pepingse corona-cadeaubon is één van de steunmaatregelen die LVB uitwerkte in het coronapakket naar burgers, verenigingen, onze handelaars en de kwetsbare groepen in onze gemeente. Met de bon spoorden we onze burgers aan om lokaal te kopen bij Pepingse handelaars en zelfstandigen die het hard te verduren kregen. Onze Pepingse gezinnen kregen de vrijheid om die bon te spenderen in een Pepingse winkel naar keuze. Tegelijk behandelden we de ondernemers, handelaars, zelfstandigen en winkels op ons grondgebied allemaal gelijk. Wat de oppositie ook beweert, het getuigt niet van behoorlijk bestuur als je op voorhand selecteert welke handelaar ondersteuning verdient en welke niet. Dat is een vorm van discriminatie en met LVB streven we het gelijkheidsprincipe na. We hopen hetzelfde van de oppositie.”
De cijfers
Terug naar de cijfers: de bewering dat slechts 10% van de bonnen terechtkwam bij de lokale handelaars klopt niet. Er werd in totaal voor 8.250 euro aan bonnen uitgereikt (1650 Pepingse gezinnen, elk 5 euro). Eind december 2020 was iets meer dan de helft daarvan geïnd: dat is 4.180 euro ofwel 836 Pepingse cadeaubonnen. Van dat bedrag werd slechts 1.470 euro gespendeerd in grote winkelketens zoals Okay, of een kleine 18% van het totaal. In totaal werd 2.710 euro of 32% van het totaal uitgegeven in Pepingse handelszaken, bij Pepingse zelfstandigen of bij lokale onafhankelijke supermarkten gerund door Pepingse handelaars.
Deze steunmaatregel kwam tot stand in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, die de helft van het bedrag zal terugstorten aan de gemeente Pepingen.
Niet verloren
Het niet-geïnde bedrag van de cadeaubonnen, zo’n 4.070 euro, is trouwens niet verloren. Op initiatief van LVB en zoals besproken en goedgekeurd op de Pepingse gemeenteraad, zal het resterende bedrag naar het Pepingse OCMW terugvloeien. Van daaruit zal het bedrag besteed worden aan de meest kwetsbaren in onze gemeente, die het eveneens zwaar te verduren kregen.
We betreuren ten zeerste dat men met halve waarheden probeert om een negatieve sfeer te scheppen rond de lokale aanpak van de corona-pandemie en rond de verschillende corona-steunmaatregelen. Die worden positief onthaald bij onze burgers. De houding van de oppositie, met weinig of geen haalbare alternatieve voorstellen, staat dan ook haaks op die van onze bevolking. Onze lokale aanpak was en is succesvol dankzij de inzet van onze burgers, die er het voorbije jaar wel het beste van probeerden te maken en optimistisch bleven ondanks alles.
Verantwoord financieel beleid is één van onze beleidspijlers. Van verkwisting is geen sprake. We respecteren het duidelijke signaal dat de Pepingse burgers daarover in 2018 gaven. We blijven als een goede huisvader waken over gemeenschapsgelden, zowel in crisissituaties zoals deze pandemie als in het dagdagelijks beleid.