REGIO - Pas op voor de opmars van de Aziatische hoornaar,de moordenaar van onze bijen

C21

REGIO - Pas op voor de opmars van de Aziatische hoornaar,de moordenaar van onze bijen

A_lokdoos_bij_2
 
A_lokdoos_bij_1
Een voorbeeld van een lokdoos
 
A_lokdoos_bij_3
Zo ziet een nest er uit
 
De enige manier om de  Aziatische hoornaars - die onze bijen komt doden - enigszins onder controle te houden, is door het opsporen en verdelgen van de nesten, een enkel exemplaar doden is zinloos, daarom proberen wij burgers zoveel mogelijk bewust te maken om ook alert te zijn tijdens een wandeling, fietstocht of eender welke andere buitenactiviteit. Diederik vroeg ons om deze boodschap te verspreiden in het Pajottenland.
Na de varroamijt en de achteruitgang van de natuurlijke habitat hangt er terug een dreiging in de lucht voor onze bijtjes. De oprukkende invasieve Aziatische hoornaar is aan een moeilijk  te stoppen opmars bezig door gans Europa, door de opwarming verlegt hij zijn jachtterrein steeds noordelijker. In tegenstelling tot de Europese hoornaar is hij een echte bedreiging en dringt de bijenkasten binnen en kunnen ganse kolonies worden uitgeroeid zoals in Frankrijk reeds aan het gebeuren is en menig imker er noodgedwongen de brui aan geeft met alle gevolgen van dien wat de bestuiving van gewassen en productie van honingproducten betreft.
"Wij zijn gedreven imkers en proberen onze bijen te vrijwaren van deze vijand door het hangen van lokpotten  waar de AH komt drinken van de lokstof, op die manier kunnen we ze vangen en voorzien van een merkje. Eens gemerkt worden ze terug losgelaten en op die manier kunnen we, als ze wegvliegen van de lokpot, hun vliegrichting bepalen en tevens een tijdsopname doen waardoor we te weten komen op welke afstand het nest zich bij benadering bevindt. Zo kunnen wij het nest vinden en laten verdelgen door een speciaal opgeleide ploeg van de brandweer of een privéfirma, deze operatie wordt voorlopig nog gedragen door de Vlaamse regering", vertelde Diederik Vanoverberghe uit Galmaarden
De enige manier om deze  Aziatische hoornaars enigszins onder controle te houden is door het opsporen en verdelgen van de nesten, een enkel exemplaar doden is zinloos, daarom proberen wij burgers zoveel  mogelijk bewust te maken om ook alert te zijn tijdens een wandeling, fietstocht of eender welke andere buitenactiviteit.

De nesten kunnen zowel hoog in een populier(foto rechtsboven op 44m) tot heel laag in de bramen of een haag te vinden zijn. Zie je echter een solitair exemplaar mag je dit altijd melden voorzien van een  foto ter controle, aan Vespawatch of aan mij persoonlijk dan doen wij het nodige om ze op te sporen en /of het nest te laten verdelgen. Probeer zeker niet zelf een nest te verdelgen want rond hun nest kunnen ze zéér agressief zijn.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 dec 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief