Concertband Theobaldus centraal op Erfgoeddag in BELLINGEN

C21

Concertband Theobaldus centraal op Erfgoeddag in BELLINGEN

Concertband_theobaldus_foto_1
 
Sport en spel staan centraal op zondag 27 april. Dan vindt in heel Vlaanderen Erfgoeddag plaats. “Game on” is dit jaar het thema en in Bellingen wordt dat vertaald als ‘Game on met de Concertband Theobaldus uit Pepingen’.
 
De Concertband Theobaldus uit Pepingen vierde in 2023 zijn 150-jarig bestaan. Voorzitter Leon Roosens verduidelijkt: "In 1872 ontstond een zangkoor in Bogaarden. Een jaar later werd het koor omgevormd tot een fanfare. Rond de eeuwwisseling kreeg de vereniging de naam ‘de Theobalduszonen’. In die periode waren er, volgens de gevonden bronnen, twee fanfares in Bogaarden. Zij fusioneerden. In 2008 kwam de fanfare van Pepingen erbij en vanaf dan ging de maatschappij verder onder de naam ‘concertband Theobaldus Groot-Pepingen’. Volgens de info in de archieven is er ook al minstens 50 jaar een jongerenwerking waarbij leerlingen opgeleid worden tot muzikant. Vandaag bestaat dit nog steeds onder de naam ‘Muziekatelier Allegro’. We leren er kinderen en volwassenen zowel notenleer als een instrument bespelen. Via samenspel leren ze eerst in kleinere groep te musiceren om dan snel aan te sluiten bij de Concertband."
 
De heemkundige kring Bellingahaim en de Concertband slaan de handen in elkaar. Op zondag 27 april van 14:00 tot 18:00 kan je in Kasteel-klooster Ter Loo, Kareelstraat 21 te 1674 Bellingen een duik nemen in het dynamische verleden en een kijkje nemen in het archief van deze plaatselijke muziekvereniging. Geniet er doorlopend van een lekker streekbier of een stukje taart.
 
Zender, de organisatie die Erfgoed en Cultuur ondersteunt in de gemeenten tussen de Zenne en de Dender, liet  ter gelegenheid van Erfgoeddag het kaartspel ‘Tramtoeren’ ontwikkelen. Zij haalden hiervoor Bram De Ridder, dokter in de geschiedenis en specialist in kaartspelen aan boord. Bram: “De boerentrams die destijds het Pajottenland en de Zennevallei verbonden met Brussel spelen de hoofdrol in het spel. Die trams werden tijdens de twee wereldoorlogen gebruikt om landbouwproducten naar Brussel te smokkelen. Dat gegeven staat centraal in het spel”. Voor de ontwikkeling van ‘Tramtoeren’ werd er onder andere met het trammuseum van Schepdaal samengewerkt. De makers zijn erin geslaagd om oude foto’s terug te vinden uit elke gemeente waar Zender actief is. Dus misschien zie je tijdens het spelen wel één van je (over-) grootouders terug. ‘Tramtoeren’ kan je ook spelen tijdens Erfgoeddag in Bellingen.
 
Meer informatie: https://zender.be/erfgoeddag/
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2025
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief