Duizenden PEPINGSE dopjes voor meer blindegeleidenhonden

C21

Duizenden PEPINGSE dopjes voor meer blindegeleidenhonden

20250414_persbericht_duizenden_pepingse_dopjes_voor_meer_blindegeleidenhonden
 
De Dopjesactie verzamelt plastic dopjes en deksels en met de opbrengsten wordt de opleiding van blindengeleidenhonden gefinancierd. Maandag 14 april 2025 leverden Eddy Timmermans en Guy Derijcke van Vrije Gepensioneerdenbond Pepingen zo’n 35 volle zakken af aan het inzamelpunt bij Horta Ternat. “We appreciëren de enthousiaste inspanningen van onze Pepingse dorpsgenoten enorm. Blindengeleidehonden dragen sterk bij aan levenskwaliteit en vrijheid van mensen met een visuele beperking. En de dopjes worden hergebruikt en belanden niet in onze natuur.”
 
De Dopjesactie werd 17 jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Ternat. Met de opbrengst financiert het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw in Tongeren de opleiding van geleidehonden en de ondersteuning van mensen met een visuele beperking. Ook vanuit het landelijke Pepingen kwamen al snel de eerste bijdragen. Eddy Timmermans: “We zijn heel trots om dit jaar 35 volle zakken met dopjes af te leveren, elk toch goed voor ongeveer 5 à 7 kg plastic. We leveren zo tussen de 70.000 en 100.000 dopjes in voor recyclage.”
 
“Het meeste van deze lading – allemaal particuliere bijdragen – werd samengebracht bij de Vrije Gepensioneerdenbond Pepingen", zegt Guy Derijcke. "We appreciëren alle bijdragen en inspanningen van onze burgers, vrijwilligers en verenigingen enorm. Ook na meer dan 12 jaar blijven we gemotiveerd om door te gaan. Naast de inzamelpunten tijdens activiteiten van verenigingen blijven ook de permanente inzamelpunten in Woonzorgcentrum Henri Vanderstokken en in het Pepingse recyclagepark.”
 
Meer levenskwaliteit
“Het is mooi om te zien dat onze dorpsgenoten en gezinnen er enthousiast hun schouders blijven onder zetten", gaat Eddy Timmermans verder. "Iedereen kent elkaar nog en via buren of verenigingen worden mensen makkelijk aangemoedigd om mee te doen. In onze warme gemeente willen we liefst iedereen mee, ongeacht leeftijd, achtergrond, beperking, enz. De opleiding tot blindengeleidehond is tijds- en arbeidsintensief: er zijn ongeveer 8.000 kg dopjes nodig om één geschikte pup aan te kopen en nog eens 75.000 kg voor de volledige training. De uitdaging is niet min, maar we gaan ze graag aan. Het is zeker de moeite waard, want geleidehonden zorgen er voor dat personen met een visuele beperking zich sneller en makkelijker kunnen integreren en verankeren in de maatschappij. De bewegingsvrijheid en levenskwaliteit van hun baasjes gaat er aanzienlijk op vooruit. Zij kunnen zich zelfstandiger, meer ontspannen en vooral veiliger verplaatsen. Het geeft hen een stukje vrijheid terug.”
 
Duurzaam
“Dopjes hangen tegenwoordig meer en meer vast aan de flessen, maar de organisatie ziet niet meteen een terugval. Ondertussen mogen ook grotere deksels, zoals van choco- of honingpotten ingezameld worden. Op vlak van duurzaamheid kan de Dopjesactie al indrukwekkende cijfers voorleggen. Op 20 jaar tijd werd al meer dan 5 miljoen kilogram plastic ingezameld en verwerkt. Er zijn ongeveer 400 dopjes nodig voor 1 kg plastic. We spreken dus van ongeveer 2 miljard dopjes die rechtstreeks naar hergebruik gingen en niet in de natuur terechtkwamen", besluit Guy Derijcke. "Dat stimuleert ons om te blijven doorgaan met de actie.”
 
Het Centrum voor Geleidehonden vzw is gevestigd in Tongeren en leidt al 35 jaar blindengeleidehonden op, die ze gratis ter beschikking stellen van personen met een visuele beperking. Zij leren hen ook omgaan met blindengeleidehonden en verlenen blijvende nazorg aan zowel hond als gebruiker.
 
Meer informatie over de Dopjesactie is te vinden op www.dopjesactie.be of op www.geleidehond.be.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2025
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief