HERNE - Erfgoedkaravaan in de regio

C21

HERNE - Erfgoedkaravaan in de regio

Editiepajot_erfgoedconvenant_pajottenland_zennevallei_-_deschuyffeleer__1_
Erfgoedinspraakmoment regio HERNE-BEVER-PEPINGEN - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_erfgoedconvenant_pajottenland_zennevallei_-_deschuyffeleer__11_
Breed inspraakmoment - Erfgoedconvenant - Foto Deschuyffeleer
Editiepajot_erfgoedconvenant_pajottenland_zennevallei_-_deschuyffeleer__6_
Hans Van Lierde - erfgoeddeskundige Lennik - Foto Deschuyffeleer
Repro_editiepajot__-_deschuyffeleer
Pajottenland + Zennevallei - Deschuyffeleer
 

Een jaar geleden besliste de Vlaamse regering om met een aantal steden en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een cultureel-erfgoedconvenant af te sluiten voor vijf jaren. Het convenant houdt een contract in tussen de Vlaamse Gemeenschap en een stad of gemeente die zich in ruil voor een aanzienlijk bedrag engageert om haar erfgoedwerking te voorzien van nieuwe impulsen. Naar het eind van het jaar toe zullen ook het Pajottenland en de Zennevallei met uitzondering van Affligem een gezamenlijke aanvraag indienen. Een erfgoedkaravaan reikt de nodige informatie aan.

Vlaanderen is rijk aan cultureel erfgoed zoals heemkundige kringen, musea en archieven, verenigingen en privépersonen die bewust met waardevol erfgoed omgaan. Ook in de regio Herne/Pepingen/Bever gonst het van cultuurminnende organisaties en verenigingen die mede een belangrijke rol willen spelen in de lokale identiteit en de gemeentelijke samenleving. De Vlaamse Gemeenschap wil de gemeenten dan ook stimuleren door het opzetten van cultureel-erfgoedconvenants. Mede door het nieuwe cultureel-erfgoeddecreet wordt er maximaal ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen en wordt er tegemoetgekomen aan de groeiende dynamiek die zich in het lokale cultureel-erfgoedveld manifesteert.
 
Vanaf vandaag trekt een erfgoedkaravaan dan ook doorheen de regio om in open vergaderingen tekst en uitleg te verschaffen over het initiatief. De karavaan deed in die zin eerst het jeugdhuis van Herne aan. Hans Van Lierde, erfgoeddeskundige, lid van de erfgoeddeelraad in Lennik en tevens vertegenwoordiger voor de Lennikse Masiuskring in het bestuur van Pajottenland+. gaf toelichting en luisterde naar de plaatselijke erfgoednoden, -wensen en -verzuchtingen.
 
“Zeker in een uitgestrekt plattelandsgebied blijkt het bundelen van krachten noodzakelijk om de nadelen van kleinschaligheid, de bescheiden bestuurskracht, de relatief weinig professionele aanpak en de beperkte infrastructuur  te pareren”  “In Vlaams-Brabant heeft enkel de stad Leuven een erfgoedcel. Wij zouden dus voor het eerste Vlaams-Brabantse streekconvenant kunnen zorgen” zegt Van Lierde.  “Indien het lukt, dan kan een nog op te richten intergemeentelijke projectvereniging rekenen op 300.000 euro subsidie per jaar vanwege de Vlaamse Gemeenschap. Bij goedkeuring kan de erfgoedcel starten vanaf 1 januari 2011''.
 
Woensdag houdt de erfgoedkaravaan nog halt vanaf 13u30 in CC De Meent in Beersel. Donderdag vanaf 19u30 komt het gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw aan de beurt en zaterdag zijn belangstellenden welkom in GC De Cam in Gooik vanaf 9u30.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief