BRUSSEL-HALLE-VILVOORDE - Is akkoord zo goed als rond ?

C21

BRUSSEL-HALLE-VILVOORDE - Is akkoord zo goed als rond ?

Splitsing_b_h_v

Bij onze collega’s van de internetkrant Leuven (www.onze-internetkrant.be) konden we vandaag het volgende lezen over de splitsing van BHV.

Volgens hen zou het akkoord rond BHV zo goed als rond zijn.
We geven hieronder de volledige tekst zoals hij op de internetkrant van Leuven staat.
 
Hoewel de publieke verklaringen anders doen vermoeden, blijkt het akkoord rond BHV zo goed als rond te zijn. Dat konden we vernemen van rechtstreekse betrokkenen en werd ons door twee onafhankelijke bronnen bevestigd. Het akkoord is een typisch Belgisch compromis: een cocktail van ieders wensen en verzuchtingen.
Wat houdt het akkoord precies in?
 
BHV wordt gesplitst. Voor de federale verkiezingen zal dus gewerkt worden met volgende kieskringen: Antwerpen, Brussel, Henegouwen, Limburg, Luik, Luxemburg, Namen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en West-Vlaanderen.
 
Daarnaast worden een reeks maatregelen genomen die door de ene als “compensatie” zullen worden uitgelegd en door de andere als “versterking van onze democratie wat bijdraagt tot goed bestuur”…
 
Kiesgerechtigden kunnen zich bij iedere federale verkiezing in om het even welke kieskring registreren om aan de federale verkiezingen deel te nemen. (Dat zorgt er concreet voor dat de Franstalige stemmen in Halle-Vilvoorde niet verloren gaan doordat deze kiezers zich kunnen registreren in Brussel of een Waalse provincie, maar zou er ook kunnen voor zorgen dat ook Nederlandstaligen hun inbreng in Brussel vergroten.)
 
De kiesplicht wordt een kiesrecht die vorm krijgt in de vrijheid om zich al dan niet te registreren voor de kiesverrichtingen.
 
Kandidaten kunnen kandideren in meerdere kieskringen, maar kunnen uiteraard slechts voor één kieskring zetelen. (dit is een creatieve vondst die aanhangers en tegenstanders van een nationale kieskring met mekaar verzoenen)
 
Waarom wordt dit akkoord niet gecommuniceerd? Waarover is er nog onenigheid?
 
Hoe surrealistisch het ook mag lijken, de onenigheid gaat niet meer over de inhoud, wel over de timing waarop men met dit akkoord naar buiten komt.
 
 
Bij de Waalse publieke opinie blijkt de non-houding zeer goed te scoren. Dat blijkt ook uit de opiniepeilingen. Het CDH-kiezerspotentieel groeit elke dag. Deze partij heeft er dus alle belang bij om dat groeiproces zo lang mogelijk te rekken. Van die CDH-winst profiteert ook de PS, want dit garandeert hen de macht samen met de CDH na de regionale verkiezingen in 2009. MR speelt zijn leiderspositie kwijt in de peilingen en probeert via een verstrakking van haar houding een deel non-sympathisanten terug te winnen.
 
Leterme zou erg graag met het BHV-akkoord uitpakken. Het zou zijn imago weer oppoetsen en ineens het beeld creëren van de zakelijke onderhandelaar die in de schaduw van de grote emoties aan inhoudelijke akkoorden werkt. Laat zoiets nu net het beeld creëren van “goed bestuur”. Maar … bij VLD zitten ze natuurlijk niet echt te wachten op een Leterme-revival. Dus daar wordt nog gezocht naar een timing zonder te grote Leterme-bonus …

Bron: http://www.onze-internetkrant.be/persmededelingen/index.php?id=1&subid=3207&jaar=2008 .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2008
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 feb 2024

archief