PAJOTTENLAND – Politie gaat meer BOB-alcoholcontroles uitvoeren met minder personeel

PAJOTTENLAND – Politie gaat meer BOB-alcoholcontroles uitvoeren met minder personeel

Meer_kleine_dispositieven
PAJOTTENLAND – Politie gaat meer BOB-alcoholcontroles uitvoeren met minder personeel - © Deschuyffeleer
 

Ook de politie Pajottenland verandert de komende weken het geweer van schouder bij het uitvoeren van alcoholcontroles in het kader van de BOB-eindejaarscampagne. Mede door de ervaringen uit het verleden en ook enigszins genoodzaakt door de extra-inzet van personeel in het kader van de strijd tegen de diefstallen en tegen de terroristische dreigingen schakelt ook zij nu over van grootschalige acties met extra-personeel naar meer frequente controles her en der op haar grondgebied met de beschikbare ploegen. De bestuurders zijn dus gewaarschuwd.

Meer kleinere mobiele dispositieven
“Door de opgang van de sociale media heeft het niet al te veel zin meer om nog uit te pakken met grootschalige eerder vrij langdurige statische acties op de klassieke plaatsen”, zegt commissaris Serge Roelens als directeur Operaties in de schoot van het korps. “In de plaats daarvan gaan wij meer controles uitvoeren met de beschikbare ploegen op het terrein overeenkomstig onze mogelijkheden. Zo kunnen wij nu ook op tal van andere locaties de controles uitvoeren waardoor de pakkans uitermate verhoogt. Ook zal éénzelfde controlehalte niet meer zo lang aangehouden worden. Dit alles sluit evenwel niet uit dat er toch ook nog grootschalige controles kunnen opgezet worden en dit dan vooral in de maand januari”.
“Ook de optimale inzet van ons personeel gezien in het kader van de strijd tegen de diefstallen en tegen het terrorisme noopt ons voorzichtig om te springen met onze middelen. In dat laatste verbanden en ook in het kader van de migratieproblematiek dienen wij immers nu al geruime tijd geregeld onze politiemensen ook in te zetten buiten onze politiezone tot zelfs in de Westhoek toe”, aldus nog de commissaris.
Nu toch al enkele jaren zit de politie in het algemeen opgezadeld met een bijzonder hoog aantal alcoholcontroles die in het kader van de eindejaarscampagne dienden uitgevoerd te worden. Grote dispositieven, die uiteraard een uitermate hoge personeelsinzet vergden, waren dan ook schering en inslag om die cijfers toch maar te halen. Alle bestuurders zonder enige vorm van selectiviteit die een dispositief werden ingeleid dienden dan ook de alcoholtest te ondergaan. Alhoewel uitermate sensibiliserend werd het rendement van dergelijke controles ten opzichte van de inspanningen meermaals in vraag gesteld. Mede door de huidige omstandigheden lijkt de rede het nu toch opnieuw te halen.
1.677 ademtesten in 2015

De politie Pajottenland bedient de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen. In de loop van 2015 werden in de zone 1.677 bestuurders aan een ademtest onderworpen. Hiervan waren er 19 positief en van 12 werd zelfs het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Ook bleek bij 44 verkeersongevallen (10% van het totaal aantal) een bestuurder onder invloed te zijn. Naast niet aangepaste snelheid blijkt alcohol zo toch nog steeds een belangrijke negatieve factor uit te maken bij verkeersongevallen.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Emile Devogeleer | 10 okt 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Felix Merckx | 03 okt 2017
Emile Devogeleer | 10 sep 2017

archief