HERNE – Infosessie voor OCMW-eerstelijnwerkers rond hulpverlening bij alcoholproblemen

HERNE – Infosessie voor OCMW-eerstelijnwerkers rond hulpverlening bij alcoholproblemen

Foto_infosessie_alcohol_mei_2019__003_
HERNE – Infosessie voor OCMW-eerstelijnwerkers rond hulpverlening bij alcoholproblemen - Foto ingezonden
 

De intergemeentelijke preventiedienst van het Pajottenland organiseerde twee infosessies rond hulpverlening voor personen met een alcoholproblematiek voor de maatschappelijke werkers van de zes OCMW's in de politiezone Pajottenland. Eén ervan ging door in het Dominicanessenklooster. Doel was de OCMW-medewerkers dichter bij de hulpverlening in het domein van alcoholproblemen te brengen. In totaal namen 15 van die hulpverleners deel aan de informatief bedoelde en netwerkgerichte bijeenkomsten.

Alcoholhulp, SOS Nuchterheid, AA Vlaanderen en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Ahasverus Asse kwamen hun werking voorstellen. Daarnaast werd er ook informatie verstrekt rond de sociale kaart bij het doorverwijzen van jongeren en volwassenen met een verslavingsprobleem naar gespecialiseerde diensten. Verder werd er ook tijd gemaakt voor casusbesprekingen en vragen op maat. 
 
“Ik voelde bij de OCMW's al lang de nood aan tips voor het behandelen van dossiers in het veld van alcoholverslaving. Doorverwijzen naar de juiste hulpverlening is daarbij niet altijd evident. Soms uit onwetendheid bij de hulpverlener zelf, soms ook omdat het bij de OCMW-cliënt mangelt aan motivatie om iets aan zijn of haar probleem te doen”, aldus Bianca Vanreepinghen, de intergemeentelijk preventiewerker.
 
De deelnemers onthaalden het initiatief bijzonder positief en toonden zich vragende partij om dergelijke ontmoetingen in de toekomst aan te houden. Zo blijkt er vooral ook nood te zijn aan informatie over de online hulpverlening, de hulpverlening bij gameverslaving en ankerpunten rond het voeren van motiverende gesprekken.
 
“De infosessies vanuit de preventiehoek zijn alleszins een mooi voorbeeld van de mogelijkheden tot concrete en vruchtbare intergemeentelijk samenwerking”, brengt Bianca Vanreepinghen nog aan. “In het najaar wordt er zeker een vervolg gebreid aan ons verhaal. Wij zijn er immers van overtuigd dat wij zo de mogelijkheden tot hulpverlening in de specifieke domeinen dichter bij de eerstelijnwerkers kunnen brengen”.     
 
Meer informatie bij de preventiedienst Pajottenland (Bianca Vanreepinghen – 054/31.35.43 – bianca.vanreepinghen@gooik.be 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 22 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 08 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 30 apr 2020

archief