PAJOTTENLAND – Korpschef politie Marc Hellinckx gaat met pensioen

PAJOTTENLAND – Korpschef politie Marc Hellinckx gaat met pensioen

Korpschef_marc_hellinckx
PAJOTTENLAND – Korpschef politie Marc Hellinckx gaat met pensioen - © Archieffoto Deschuyffeleer
 
1
Archieffoto @ Deschuyffeleer - Commissaris Philippe De Gelas, commissaris Philippe Annys, korpschef Marc Hellinckx en commissaris Serge Roelens
 

Na meer dan 9 jaar korpschef te zijn geweest van de politie Pajottenland gaat eerste hoofdcommissaris Marc Hellinckx (60) per 31 mei met pensioen. Hij heeft er dan een carrière van 44 jaar bij de rijkswacht en politie opzitten. Als inwoner van Wambeek met ook de ogen gericht op hetgeen er in zijn streek gebeurde, was hij ook al voor zijn komst in het korps nauw verwant met het reilen en zeilen in het Pajottenland. Commissaris Philippe Annys neemt dan als waarnemend korpschef de leiding van het korps over.

Succesvolle carrière
 
Na zijn opleidingen in de Koninklijke Cadettenschool, in de Koninklijke Militaire School en in de Koninklijke Rijkwachtschool kwam hij als jonge luitenant al vrij vlug terecht in het voormalig rijkswachtdistrict in Halle. Zo was hij onder meer betrokken bij het onderzoek naar de zevenvoudige moorden in Bogaarden en ook dit naar de moord op een geldkoerier in Leerbeek. Nadien was het vooral het middelenbeheer in de schoot van de rijkswacht en sinds de politiehervorming in de schoot van de geïntegreerde politie die beroepshalve zijn aandacht trok. Bij het opstarten van de federale politie werd hij trouwens benoemd als één van de vijf directeurs-generaal. Hij stond toen in voor het financieel en logistiek beheer en de ondersteuning bij de oprichting van de lokale politiezones. Hij gaf ook mee vorm aan de nieuwe huisstijl van de politie en voerde ook een tijdlang namens de federale overheid de onderhandelingen met de syndicale organisaties binnen de geïntegreerde politie. Hij verleende mettertijd ook zijn medewerking aan verschillende ministeriële kabinetten, aan de Vaste Commissie van de Lokale Politie en aan de Vereniging van Steden en Gemeenten.
 
Moeilijke periode
 
Sinds de politiehervorming was Marc Hellinckx de tweede korpschef in de rij die het Pajots politiekorps aanstuurde. Dat korps bedient Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen, goed voor de basispolitiezorg van de haast 40.000 inwoners in die gemeenten. Gedurende zijn mandaat wist hij de meest moderne technologische ondersteuningsmiddelen inzake politiefunctionering in het korps te introduceren. Net zoals de overige politiezones in de rand van Brussel diende ook hij te kampen met een aanhoudend personeelsgebrek. Toch slaagde hij erin, ondanks enkele moeilijke periodes zoals de aanslagen van 22 maart en de langdurige stakingsgolven onder het gevangenispersoneel en rekening houdend met de noodzakelijke beveiliging van de talrijke evenementen zowel binnen als buiten de zone waarvoor personeel diende ingeschakeld te worden, de veiligheid in het algemeen in het Pajottenland naar behoren te blijven verzekeren. Zo wist hij onder meer de diefstallen in gebouwen en het aantal gekwetsten bij verkeersongevallen relevant terug te dringen. Hij zorgde ook als eerste in de regio voor de introductie van een intelligent ANPR-cameranetwerk en trajectcontroles. Hij had ook een bijzondere aandacht voor slachtofferhulp en preventie.
 
Sinds zijn aantreden in het Pajottenland ijverde hij ook bijzonder gedreven voor de broodnodige nieuwbouw van een centraal politiehuis langsheen de Edingsesteenweg in Kester. Een jarenlang geschil evenwel tussen het gemeentebestuur van Gooik en de eigenaars van de onteigende gronden stak echter stokken in de wielen. Er lopen trouwens nu nog in dat verband allerlei juridische procedures die het opstarten van de werken bemoeilijken.
 
Afscheid
 
Marc Hellinckx neemt afscheid van zijn medewerkers , van de diensten waarmee hij in het Pajottenland samenwerkte en van vroegere en huidige collega’s en besturen op woensdagavond 29 mei in Lennik. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 22 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 08 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 30 apr 2020

archief