REGIO - Bibliotheken: webstek overtreedt taalwet

REGIO - Bibliotheken: webstek overtreedt taalwet

Imag31782
Twee gemeenteraadsleden in Halle en Lennik ontdekten per toeval dat hun bibliotheken er een drietalige webstek op nahouden.
 

Verschillende bibliotheken uit onze regio lieten  recent hun webstek aanpassen.  Daarbij is ten onrechte de optie om deze webpagina's drietalig (Nederlands - Frans - Engels) te maken  gebruikt. Dat is  in strijd met de taalwetgeving. De gemeenteaardsleden Benjamin Swalens in Halle en Kristien Van Vaerenbergh in Lennik merkten dit op en klagen dit nu aan.

 “De nieuwe website van de Halse bibliotheek schendt de principes van de taalwetgeving. Gebruikers kunnen er immers materiaal opzoeken, verlengen of reserveren in het Frans en het Engels. Er is zelfs een Franstalig contactformulier. Halle is geen faciliteitengemeente waar het bestuur mag communiceren in andere talen dan het Nederlands”, zegt N-VA-raadslid Benjamin Swalens die vraagt de website aan te passen. Hij stelde ook vast dat de taalkeuze in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw uitgeschakeld is maar in Zaventem en Lennik niet.

De website is gebouwd door vzw Cultuurconnect die hiervoor een overeenkomst sloot met de stad Halle). In deze overeenkomst wordt voorzien in een mogelijkheid de website aan te bieden in andere talen. (en blijkbaar is dit ook zo in andere gemeenten)

 “Het is geen verplichting maar slechts een mogelijkheid die nuttig kan zijn in een faciliteitengemeente. Maar Halle is geen faciliteitengemeente. De taalwetgeving is duidelijk: Halle behoort tot het Nederlands taalgebied. Het kan dus niet dat het stadsbestuur bibliotheekgebruikers de mogelijkheid biedt via de website hun reservaties te doen, boeken te verlengen of de bibliotheek te contacteren in het Frans”, zegt Swalens. De betrokken besturen zullen het  euvel rechtzetten, zo blijkt nu. In Halle  argumenteren zowel  burgemeester Marc Snoeck als bevoegd schepen Christophe Merckx wel  dat  niemand dit eerder  heeft opgemerkt. Zij maken zich sterk dat de fout vlug wordt  goedgemaakt.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 18 feb 2020

archief