18 Vlaams-Brabantse gemeenten zijn toegankelijk

C21

18 Vlaams-Brabantse gemeenten zijn toegankelijk

Auto-11
18 Vlaams-Brabantse gemeenten zijn toegankelijk. Foto Ingezonden
 

De gemeenten Aarschot, Affligem, Diest, Halle, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Leuven, Lubbeek, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw mogen zich Toegankelijke Gemeente noemen. Ze voerden het afgelopen jaar het provinciale actieprogramma rond toegankelijkheid  uit en ontvingen op 24 januari het handvest.

‘We hechten veel belang aan toegankelijkheid voor personen met een beperking en ouderen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “ Toegankelijkheid vormt voor 20% van de bevolking immers de basisvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De lokale besturen spelen hierin een cruciale rol en zijn dan ook onze voornaamste partners. Vandaar dat we de campagne ‘Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!’ hernomen hebben”.

In het voorjaar 2019 lanceerde de provincie de 2de editie van de campagne “Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!”
De campagne omvatte een 10-puntenprogramma waaraan de gemeenten, samen met On Wheels, en Inter, konden werken.
Belangrijke punten uit het programma zijn het screenen van parkeerplaatsen en handelszaken, de organisatie van een toegankelijk evenement, het organiseren van een knelpuntwandeling en een overlegmoment met de gebruiker.

Gemeenten die alle punten hebben gerealiseerd, mogen tot eind 2021 de titel van toegankelijke gemeente dragen. Zij krijgen hiervoor een handvest en een logo voor op de website.

Er waren drie categorieën van gemeenten: gemeenten die het handvest reeds haalden in de eerste editie, gemeenten die in de vorige editie net niet het handvest haalden en gemeenten die vorige keer niet deelnamen. De eerste twee categorieën moesten hun actiepunten afwerken tegen eind 2019. De laatste categorie tegen eind mei 2020. 

22 gemeenten schreven  zich in onder de eerste en tweede categorie, 18 van hen haalden alle actiepunten.
De gemeenten Aarschot, Affligem, Diest, Halle, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Leuven, Lubbeek, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw ontvangen daarom vandaag hun officieel "handvest van toegankelijke gemeente.
De andere gemeenten, Geetbets, Gooik , Roosdaal en Rotselaar, werken verder aan de realisatie van het actieprogramma.  

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief