PAJOTTENLAND – Voortaan aanplakking voor ongeschikt en/of onbewoonbare private huurwoningen

PAJOTTENLAND – Voortaan aanplakking voor ongeschikt en/of onbewoonbare private huurwoningen

Aanplakking_woonwinkel
PAJOTTENLAND – Voortaan aanplakking voor ongeschikt en/of onbewoonbare private huurwoningen - © Deschuyffeleer
 

Voor de nieuwe subsidieperiode van 2020-2025 hebben de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen, verenigd in het intergemeentelijk samenwerkingsverband Woonwinkel Pajottenland, binnen het nieuw project als één van de aanvullende activiteiten gekozen om ongeschikt en/of onbewoonbare private huurwoningen te laten aanplakken. De nieuwe maatregel kadert in het opvoeren van de strijd om de verhuring van slechte en ondermaatse panden op de woningmarkt tegen te gaan. Alle ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaarde huurwoningen in die zes gemeenten zullen in de toekomst dan ook een aanplakking op de gevel krijgen.

 

Motiveren en ontraden

 

Nieuwbakken coördinator Lynsey Vandeborne van Woonwinkel Pajottenland: “Na het doorlopen van de administratieve procedure kan een woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard worden. Eveneens kan de burgemeester door toepassing van het artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet de woning onbewoonbaar verklaren. De verhuring van zowel ongeschikt verklaarde woningen, als woningen die ongeschikt en onbewoonbaar werden verklaard, is strafbaar conform artikel 20 van de Vlaamse Wooncode. Onze gemeenten zijn ervan overtuigd dat de aanplakking van het besluit de eigenaar extra zal motiveren om de nodige herstellingswerken uit te voeren met het oog op de opheffing van dat besluit. Bovendien heeft een publieke bekendmaking ook een ontradend effect op nieuwe bewoners en geeft dit meteen ook een duidelijk signaal aan de buurt”.

 

“Bij een besluit tot ongeschiktheid krijgt de verhuurder vanaf de datum van het besluit 6 maanden de tijd om de gebreken te herstellen. Pas na die 6 maanden zal de aanplakking gebeuren voor zover dan nog geen gebruik is gemaakt van de geboden mogelijkheid om de gebreken te herstellen. Bij een besluit tot onbewoonbaarheid dient de aanplakking evenwel onmiddellijk te gebeuren. De aanplakking mag pas worden weggehaald van zodra het huurpand terug voldoet aan de basiskwaliteitsnormen en een conformiteitsattest is uitgereikt”, verduidelijkt de eveneens pas aangetreden technisch adviseur Bjorn Cool.

 

Eerst informeren

 

Woonwinkel Pajottenland, dat de zes Pajotse gemeenten ondersteunt bij het uitwerken van hun lokaal woonbeleid, wil wel nu eerst nog iedereen informeren door een publicatie op de website en/of FB-pagina van de betrokken gemeenten.

 

Meer info bij Woonwinkel Pajottenland: coördinator Lynsey Vandeborne (0491/67.60.10 – lynsey.vandeborne@3wplus.be  ) of technisch adviseur Bjorn Cool (0491/61.26.22 – bjorn.cool@3wplus.be). 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 18 feb 2020

archief