REGIO - Mooimakers roept op om mondmaskers niet in de natuur te gooien

C21

REGIO - Mooimakers roept op om mondmaskers niet in de natuur te gooien

A_a_mondmasker__kopie_
Gooi mondmaskers niet op straat. Foto Marc Colpaert
 
Mooimakers roept op om mondmaskers niet in de natuur te gooien. De reden is simpel de afbraaktijd van een mondmasker is oneindig. Pak dit gewoon mee en smijt het bij het afval.
 
Je kan ze tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld denken: mondmaskers. Jammer genoeg zien we (gebruikte) wegwerpmondmaskers ook meer en meer op de grond liggen. Die belanden daar vaak onbewust, zonder enige intentie van de 'dader' om te vervuilen. Maar het kan niet de bedoeling zijn om van een mondmasker zwerfvuil te maken. Een gebruikt mondmasker hoort in de vuilnisbak, bij het restafval.
 
De afbraaktijd van een wegwerpmondmasker? Oneindig! 
Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat wordt nooit volledig afgebroken in de natuur. Het valt hoogstens in kleine stukken uit elkaar. Met andere woorden: het vergaat eigenlijk nooit helemaal. De stukken blijven bestaan als microplastics (kleiner dan 1 mm) of zelfs onzichtbare nanodeeltjes. Microplastics zijn de veelkleurige stukjes plastic die je herkent in een handvol zand op het strand of in de oceaan. Wetenschappers onderzoeken momenteel de impact van deze microplastics op onze oceanen en het mariene milieu. In zee is volledige afbraak zelfs nog minder waarschijnlijk. De temperatuur is er lager, er is minder zuurstof en UV-straling. Wanneer het plastic terechtkomt in een zone zonder zuurstof (zoals in water) gaat afbraak nog trager. 
 
Hou het veilig voor jezelf en de anderen

Naast de impact op het milieu, kunnen gebruikte mondmaskers bacteriën of virussen bevatten. Als ze dan op de grond belanden, moet iemand anders ze oprapen en worden zij op die manier blootgesteld aan deze bacteriën en virussen. En het verspreiden van virussen willen we net voorkomen met een mondmasker, niet? Met allerhande tips & tricks en communicatiemateriaal gaat Mooimakers de strijd met dit nieuwe zwerfvuil aan.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief