REGIO - Intergemeentelijke opleiding fuifcoach Pajottenland voor veilige evenementen in het Pajottenland

C21

REGIO - Intergemeentelijke opleiding fuifcoach Pajottenland voor veilige evenementen in het Pajottenland

Editie_galmaarden_fuifcoach_2__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
Een twintigtal jongeren uit tal van Pajotse gemeenten volgden de opleiding fuifcoach Pajottenland in het Baljuwhuis in Galmaarden. Alle organisatoren van publiek toegankelijke feesten of fuiven zijn volgens het gemeentelijk feest- en fuifreglement verplicht om een opgeleide fuifcoach te hebben. Daarom organiseren de 6 gemeentebesturen van het Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) ook in het najaar van 2023 een opleiding fuifcoach in samenwerking met de lokale politiezone Pajottenland, de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid, Jeugdregio Pajottenland, Rode Kruis Lennik-Gooik en PIVO Asse. Deze opleiding wordt gratis aangeboden aan alle organisatoren van evenementen in onze politiezone en de coördinatie is in handen van Bianca Vanreepinghen, preventiewerker Pajottenland.
De bedoeling van deze opleiding is dat de eigen leden van de vereniging kleine 'brandjes' (letterlijk en figuurlijk) kunnen blussen vooraleer de hulp in te roepen van de veiligheidsdiensten. Op zaterdag 7 oktober van 9u30 tot 13u ging het onderdeel theorie door in het Baljuwhuis van Galmaarden, Kammeersweg 2, 1570 Galmaarden. Tijdens dit theoretisch gedeelte wordt gefocust op conflicthantering, wettelijk kader inzake alcohol - en drugs, gemeentelijke (fuif)reglementen en de online aanvraagprocedure voor evenementen via Eaglebe, geluidsnormen, rookverbod, preventiematerialen enz. Op zaterdag 14 oktober 2023 van 9u30-12u30 en van 13u-16u vindt het onderdeel EHBO plaats in de rode kruis lokalen van Lennik. Daar leren de deelnemers eerste hulp bieden, met een cursus handmatig reanimeren en reanimeren met het AED toestel. 
 
Bovendien krijgen ze tips over hoe ze moeten omgaan met alcohol – en drugincidenten op lokale evenementen. 
Op zaterdag 18 november 2023 van 8u30-16u30 vindt het onderdeel brandbestrijding plaats in het PIVO te Asse. Daar leren fuifcoaches kleine brandjes blussen, evacueren en leren ze ook de mogelijke blusmiddelen kennen. Dit onder deskundige leiding van de brandweer. Alle opleidingsonderdelen kunnen gratis gevolgd worden, maar we verwachten wel dat wie zich inschrijft, ook weldegelijk aanwezig is. De gemeenten dragen de kosten voor dit 3 ledig aanbod en het is dus jammer als we lege plaatsen moeten betalen, aldus Bianca Vanreepinghen, coördinator fuifcoach Pajottenland. Deze actie is een groot partnership in onze regio Pajottenland, waar veiligheid en preventie centraal staan! Een overzicht van de data van onze opleidingen en gratis inschrijven kan via www.jeugdregiopajottenland.be 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief